Izraeli kikötőkbe tartó hajók megtámadásával fenyegetőznek a jemeni húszik

Az Irán által pénzelt jemeni húszi lázadók szombaton azzal fenyegetőztek, hogy megtámadnak minden izraeli kikötőkbe tartó hajót, ha nem engednek be élelmiszert és gyógyszert a Gázai övezetbe – jelentette az AFP hírügynökség.

Függetlenül attól, hogy a hajók milyen lobogó alatt hajóznak, illetve milyen nemzetiségűek a tulajdonosaik vagy üzemeltetőik, az Izraelbe tartó hajók „fegyveres erőink legitim célpontjává válnak”

– figyelmeztetett a húszik nyilatkozata.

„Figyelmeztetünk minden hajót és céget, hogy ne üzleteljenek izraeli kikötőkkel”

– áll a nyilatkozatban.

Hozzátették, hogy semmilyen „Izraelhez kötődő vagy izraeli kikötőkbe árut szállító” hajót nem látnak szívesen a Vörös-tengeren, amely a Szuezi-csatornához kapcsolódó globális kereskedelem létfontosságú csatornája.

Az Irán által támogatott húszik az Izrael és a Hamász közötti háború október 7-i kezdete óta fokozták támadásaikat.

Néhány héttel ezelőtt a jemeni húszi lázadók eltérítettek egy hajót a Vörös-tengeren, amelyről azt állították, hogy „izraeli teherhajó”, de később tisztázódott, hogy a hajó brit tulajdonban van, egy japán cég irányítja, és nem voltak izraeli állampolgárok a fedélzetén.

Később egy másik hajót, a libériai zászló alatt közlekedő Central Parkot ismeretlen támadók elfogták, később azt az amerikai haditengerészet segítségével kiszabadították.

A Hamász elleni háború kezdete óta a húszik többször lőttek rakétákat Izraelre.

Csütörtökön a The Wall Street Journal arról számolt be, hogy az Egyesült Államok arra kérte Izraelt, hogy ne válaszoljon a húszi lázadók támadásaira.

A jelentés, amely amerikai és más kormányzati tisztviselőkre hivatkozott, azt írta, hogy az Egyesült Államok azt kérte, hogy Izrael engedje meg, hogy helyette az amerikai hadsereg foglalkozzon a húszikkal.

Jemen a világ egyik legszegényebb országa, az ENSZ becslése szerint eddig legkevesebb 370 ezren haltak meg a polgárháborúban, amely valójában nagyobb hatalmak proxy-háborúja: a szaúdiak támogatását élvező kormányerők és az Irán által támogatott húszi és más kisebb lázadócsoportok között folyik.

A Hamász új terrorszervezetet hoz létre Libanonban

Már csak ez hiányzott.