A Hamász új terrorszervezetet hoz létre Libanonban

A Hamász bejelentette egy új terrorcsoport létrehozását Libanonban, amely az „Al-Aksza Áradás Úttörői” nevet viseli.

A terrorszervezet közleményt tett közzé, amelyben felszólította a libanoni állampolgárokat, hogy csatlakozzanak az új szervezethez, hogy „megteremtsék népük jövőjét, és felszabadítsák Jeruzsálemet és az al-Aksza mecsetet”. A Hamász egy ideje már működik Libanonban, és a közelmúltban több rakétakilövést is vállalt Izrael felé az ország területéről.

Emellett az arab média a múlt hónapban arról számolt be, hogy a Hamász libanoni katonai parancsnokhelyettesét, Halil Haraz-t az IDF több más terroristával együtt likvidálta. Az ország jelenleg több magas rangú Hamász-politikai tisztségviselőnek ad otthont, például Szalah al-Arurinak is.

Az Israel Hayom szerint az új szervezet célja a jelek szerint a Hamászt nem támogató libanoni „palesztin menekültek” között való toborzás.

Nem mindenki támogatta ugyanakkor a bejelentést.

Gebran Gerge Bassil, a libanoni keresztény „Szabad Hazafias Mozgalom” vezetője, aki régóta szövetségese a Hezbollah terrorcsoportnak (és gyűlöli Izraelt), felszólalt a lépés ellen.

„Kategorikusan elutasítjuk a Hamász azon nyilatkozatát, amelyben az „Al-Aksza Áradás Úttörői” mozgalom létrehozását tervezi, és felhívását, hogy csatlakozzunk hozzá” – írta.

Arab politikus a palesztin terrorszervezeteknek: Tegyétek le a fegyvert!

Manszúr Abbasz szerint mindig „a palesztin nép volt az, aki megfizette az árát” a terroristák akcióinak.

„Bármilyen libanoni területről indított fegyveres akciót a nemzeti szuverenitásunk elleni támadásnak tekintünk. Libanonnak jogában áll növelni nemzeti ellenállását Izraellel szemben, hogy megvédje magát. Ezt gyengíti az a tény, hogy a Hamász délen területet hoz létre magának, hogy Libanonból támadhassa Izraelt.

A történelem azt mutatja, hogy nem szabadna alkudozási eszközzé válnunk a háború során, amikor a tárgyalásokon kikényszeríthetnénk a feltételeinket”.

Bassil megjegyzése ezzel a „Fatah-országra” utalt, arra a dél-libanoni területre, ahonnan Jasszer Arafat hívei egykor támadásokat indítottak Izrael ellen, és amely végül az első libanoni háborúhoz vezetett.

„Elkéstél, Gebran. A Hamász csak egy kiterjesztése annak, amit te nemzeti ellenállásnak nevezel. Elhiszed a saját hazugságaidat? Milyen ellenállás, és milyen nemzet?”

– válaszolta az IDF arab nyelvű szóvivője, Avicháj Adraee a libanoni politikusnak.

Egyre merészebb a síita polip – mire vár még Amerika?

Még nem késő megakadályozni az amerikai elrettentés teljes összeomlását a Közel-Keleten. Vélemény.