Köves Slomó az ATV-ben: különleges üzenete van idén hanukának

Köves Slomó az EMIH-Magyar Zsidó Szövetség vezető rabbija hétfőn az ATV Start reggeli műsorában mesélt a csütörtök este beköszöntő fény ünnepéről, hanukáról.

Hanuka ünnepe kiszlév hó 24-én kezdődik (idén december 7 este) és nyolc napig tart, az ünnep minden napján eggyel több gyertyát gyújtunk meg a hanukijában. A fény ünnepe annak a győzelemnek állít emléket, amelyet a makabeusok három évig tartó szabadságharc után arattak az Izraelt elfoglaló szíriai görögök fölött, és legyőzték a görögök hellenista zsidó támogatóit is, akik változtatásokat akartak bevezetni a zsidó vallásgyakorlatban. A harc i. e. 165-ben a jeruzsálemi Szentély visszafoglalásával ért véget. Az újjáavatott Szentélyben csak egy napra elegendő olaj maradt a menóra lángjainak meggyújtásához, azonban csodával határos módon ez az olaj nyolc napig égett. A győzelemmel helyreállt Izrael szuverenitása is.

„Ennek emlékére mi is meggyújtjuk a hanuka gyertyáit és most már 25 éve annak, hogy a budapesti Nyugati téren is meggyújtottuk a fényeket. Azóta a hanukija gyertyái nemcsak otthon, hanem a nagyvárosaink közterein is hirdetik a csodát, ami egy univerzális csoda, melyre mindenkinek szüksége van

függetlenül attól, hogy zsidó, nem zsidó, vallásos, nem vallásos, illetve a szabadság és különösen a vallásszabadság jelképe is”

– mondta Köves Slomó.

A beszélgetés alatt szó esett arról is, hogy a biztonság mindig kiemelt szerepet kell, hogy kapjon, a mostani helyzetben pedig különösen.

Háború idején is meggyúlnak a hanukai gyertyalángok városaink közterein

A fény ünnepe mához egy hétre, csütörtök este kezdődik és nyolc napig tart.

„Természetesen egyeztetünk a rendőrséggel, hogy látnak-e bármilyen problémát a köztéri gyertyagyújtással, ünnepléssel kapcsolatban.

Budapest a harmadik legnagyobb európai zsidó közösség otthona és jelenleg a legbiztonságosabb hely Európában a zsidóság számára.

Magyarország kiemelkedő a biztonság szempontjából, hazánkban általában pár tucat gyűlöletcselekményről tudunk és ezek többnyire verbális antiszemita gyűlöletcselekmények.

Fizikai antiszemita gyűlöletcselekmény gyakorlatilag nem volt az elmúlt pár évben”

– emelte ki a rabbi.

A vezető rabbi fontosnak tartja, hogy idén minél többen vegyenek részt a köztéri gyertyagyújtásokon, hiszen ennek most különleges üzenete van.

„Ha élünk a lehetőséggel és azzal a szabadsággal, ami megadatott nekünk, akkor megmutatjuk, hogy kiérdemeltük ezt a szabadságot és kiérdemeltük ezt a lehetőséget, úgyhogy azt gondolom, hogy idén még fontosabb, hogy sokan legyünk és együtt ünnepeljünk a fény ünnepén.”

Az EMIH számtalan programot kínál hanuka alkalmából, idén is lesz az elmaradhatatlan hanukorcsolya és már nemcsak Budapesten, hanem Miskolcon is, illetve lesz gyertyagyújtás Budapest több kerületében, Miskolcon, Debrecenben és Kecskeméten. Tartsanak velünk!

Ez a cikk eredetileg a Zsido.com oldalán jelent meg.

Tfilinkampányt indít az EMIH

Szeretne tenni valamit Izrael biztonságáért? Rakjon tfilint! – üzeni a zsido.com-on megjelent felhívás.