Háború idején is meggyúlnak a hanukai gyertyalángok városaink közterein

Az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség az ország számos pontján tart nyilvános hanukai gyertyagyújtást a fény ünnepén. Köves Slomó vezető rabbi szerint most, amikor Izrael a fennmaradásáért küzd, különösen időszerű az ünnep reményteljes üzenete: a fény legyőzi a sötétséget. Budapesten a Nyugati tér 26 éve változatlan helyszín, ezen kívül a Móricz Zsigmond körtéren, a budai Várban és a Szent István parkban is lesz ünnepség, de idén Szentendrén, Miskolcon, Debrecenben, Kecskeméten és Kőszegen is fellobbannak a hanukai lángok.

A Nyugati téren december 7-től 14-ig (péntek kivételével) minden este 18:00-kor kezdődnek a nyilvános gyertyagyújtások, melyekre idén nagykövetek és politikusok mellett sztárvendégek is érkeznek, köztük Hernádi Judit színművésznő, Fischer Iván karmester, Kajdi Csaba – Cyla és Jocóbácsi népszerű influencerek is. Az ünnep estéin a budapesti zsidó iskolák diákjai és zsidó szervezetek képviselői segítenek a gyertyák meggyújtásában, és együtt ünnepelnek az érdeklőkkel.

Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija a rendezvénnyel kapcsolatban elmondta:

„Most, amikor Izraelben és a szomszédos Ukrajnában is háborúk dúlnak, sajátos értelmet nyer a hanuka üzenete: a fény legyőzi a sötétséget. A kicsinyke gyertyák lángja a remény fényei, egy jobb, békésebb világért lobognak.”

A vallási vezető szerint a hanuka, részben a nyilvános gyertyagyújtásoknak is köszönhetően, mára az egyik legismertebb zsidó ünneppé vált hazánkban.

A hanuka, a fény ünnepe, annak a győztes forradalomnak állít emléket, melyet maroknyi zsidó szabadságharcos vívott a jelentős túlerőben lévő a szíriai görögök felett, visszaverve az elnyomók törekvését a zsidó vallásgyakorlás megszüntetésére. A nyolcnapos ünnep során minden nap egy újabb gyertyát gyújtanak a zsidó otthonokban, hogy a nyolcadik napon nyolc mécses hirdesse a túlerővel szembeni győzelem csodáját.

A rabbinikus elbeszélések szerint a jeruzsálemi Szentélyt i.e. 165-ben visszafoglaló és a pogány bálványoktól megtisztító Makkabeus harcosok által vezetett zsidók azonnal vissza kívánták állítani a szentélybeli szolgálatot, ám a jellegzetes formájú mécsesben, a menórában meggyújtandó tűzhöz csak egy napra elegendő, rituálisan tiszta olajat találtak. A rendkívüli harctéri győzelem mellett egy másik csoda is kellett ahhoz, hogy az egy napra elegendő olívaolaj nyolc napig égjen, amíg új, tiszta olajat sikerült készíteni. 

Ahonnan a hanuka hőseinek története indult

A hanukai események kiindulópontja a szabadságharcot kirobbantó Mátitjáhu főpap és bátor fiainak lakóhelye, a Jeruzsálem és Tel-Aviv között félúton fekvő Modiin.