Tfilinkampányt indít az EMIH

Szeretne tenni valamit Izrael biztonságáért? Rakjon tfilint! – üzeni a zsido.com-on megjelent felhívás.

„A tfilin micvája nem csak arra a személyre hat, aki feltekeri. Nem csak annak fontos, aki szombat és ünnepnapok kivételével minden nap felteszi. A tfilin mindannyiunk számára fontos, és aki csak felteszi, legalább életében egyszer, védelmet biztosít az egész zsidó népnek. A tfilin micvájának betartása nem csupán személyes ügy, hanem az egész zsidó közösséget érintő cselekedet. Amellett, hogy a tfilin viselésével szoros kapcsolatot alakítunk ki az Örökkévalóval, egyben őseinkkel is összekapcsolódunk, hiszen évezredek óta ők is e micvával kezdték a napot, illetve reményt ad arra, hogy a leszármazottaink is betartják majd e fontos előírást. A tfilin így egyszerre köt össze a Teremtővel, a múlttal, a jövővel és Izrael egész népével.

Ezért indította útjára az áldott emlékű lubavicsi Rebbe 1967-ben, a hatnapos háború idején a tfilinkampányt.

Csatlakozzon Ön is, segítse, erősítse, támogassa a zsidó népet!”

A Tóra jelnek hívja a tfilint Izrael és az Örökkévaló között. Még két dolgot nevez jelnek a Tóra: az egyik a brit milá, a körülmetélés, a másik pedig a szombat. A zsidó törvények szerint ahhoz, hogy egy bíróság elfogadjon egy tanúságtételt, mindig két tanúra van szükség. Egy zsidó férfi mellett éppen ezért mindig két jel kell tanúskodjon arról, hogy a Tórához hűen él. A brit milá, a szövetség jele mindig vele van. E mellé veszik fel hétköznap a tfilint, a hetedik napon pedig maga a szombat szentsége a második jel. A szombat itt a bibliai ünnepeket is jelenti. Ebből következik, hogy a tfilint csak hétköznap viselik, szombaton és ünnepeken nem, hiszen akkor egy másik jel tanúskodik a zsidók mellett.

A karra és fejre kötött imaszíj, a tfilin felkötése egy több szempontból is nagyon különleges micva. A tfilin jól látható, megfogható tárgy, ami szellemi összeköttetést jelent a zsidó nép és az Örökkévaló között. A karra kötött imaszíj a testi erőnket szimbolizálja, a fejre kötött pedig a szellemi erőnket.

A Talmud (Bráchot 6a.) szerint erre a messziről is jól látható, fejre való tfilinre utal a tórai mondat: „És látják a föld minden népei, hogy az Örökkévaló nevével neveztetsz és félnek majd tőled.” (5Mózes 28:10.)

Csatlakozzon Ön is Izrael „védelmi vonalához”! Ha van tfilinje, tegye föl, ha pedig nincs, keresse rabbijainkat, akik segítenek megtanulni e fontos micvát és tudnak egy tfilint is kölcsönözni a feladathoz!

Ima a terroristák ellen küzdő izraeli katonákért

Ima magyarul és héberül az Izraeli Védemi Erők tagjaiért: