Az izraeli arabok egyre kevésbé vallják magukénak a palesztin identitást

Összesen 502, 18 év feletti izraeli arab állampolgárt kérdeztek meg egy felmérés során, amelyet a Konrad Adenauer Program for Jewish-Arab Cooperation kezdeményezett.

Az izraeli arabok 32 százaléka nem hiszi, hogy a Hamász terroristái szándékosan vettek célba nőket és gyerekeket az október 7-i mészárlás során – derül ki a Tel-Aviv Egyetem új felméréséből.

Az izraeli arabok 44 százaléka pedig nem érzi úgy, hogy Izrael válasza a Hamász támadására indokolt volt, míg 38 százalékuk szerint Izrael és a Hamász egyaránt felelős a háború kitöréséért.

A felmérés szerint az izraeli arabok 21 százaléka gondolja úgy, hogy az október 7-i tömeggyilkosság hozzájárult a „palesztin probléma megoldásához”.

Mindezek ellenére, az arab lakosság nagy többsége (85%) helyesli az arab állampolgárok kezdeményezéseit a Gázai övezetet körülvevő izraeli települések lakóinak megsegítésére.

A sivatag népe nem felejt: egy beduin család vérbosszút esküdött a Hamász ellen

Egymillió dolláros vérdíjat tűzött ki egy beduin család rokonuk gyilkosaira.

A válaszadók első helyen az izraeli identitást (33%) jelölték meg, amely csak kevéssel előzi meg az arab identitást (32%), mint az izraeli arabok személyes identitásának két legdominánsabb összetevőjét.

Meglepő módon a válaszadók mindössze 8%-a nevezte a palesztin identitást domináns összetevőnek.

„Az Izrael és a Hamász között közel két hónapja kezdődött háború példátlan változást generált Izrael arab állampolgárainak álláspontjában. Elsősorban sokan azonosulnak a gázai határon fekvő izraeli közösségekkel és Izrael azon törekvéseivel, hogy a világ felé képviselje álláspontját” – mondta Dr. Arik Rudnitzky, a kutatás vezetője.

„Az Izraellel való azonosulás abban nyilvánul meg, hogy az izraeli arab izraeliek számára most először – és minden korábbi felméréssel ellentétben –

az izraeli polgári identitás ugyanolyan erős szerepet játszik, mint a nemzeti arab identitás”

– tette hozzá Rudnitzky.

Rekordszámú arab érzi magát Izrael részének a háború kitörése óta!

Lehet tudnak ők valamit, amit a nyugati Hamász-támogató tüntetők nem?