Rekordszámú arab érzi magát Izrael részének a háború kitörése óta!

Összességében az arabok 70 százaléka mondja, hogy Izrael részének érzi magát, szemben a júniusi 48 százalékkal.

Rekordmagasra emelkedett azoknak az arab izraelieknek az aránya, akik azt mondják, hogy Izrael állam részének érzik magukat a Hamász terrortámadásai után.

Összességében az arabok 70 százaléka mondja most azt, hogy az állam és annak problémái részének érzi magát, szemben a lakosság kevesebb mint felével (48 százalék), akik idén júniusban nyilatkoztak

derül ki az Izraeli Demokrácia Intézet, egy jeruzsálemi agytröszt által végzett felmérésből.

A mostani a legmagasabb szám azóta, hogy az intézet 2003-ban elkezdte feltenni ezt a kérdést a válaszadóknak; az egyetlen alkalom, amikor az arab izraeliek aránya, akik azt mondták, hogy Izrael állam részének érzik magukat, megközelítette ezt a szintet, 2005-ben volt, amikor a résztvevők 69 százaléka nyilatkozott így.

Ami a zsidó izraelieket illeti, ebben a hónapban 94 százalékuk mondta azt, hogy Izrael és problémái részének érzi magát, szemben a júniusi 85 százalékkal.

Ez utóbbi adat a zsidók esetében is rekordot jelent.

A sivatag népe nem felejt: egy beduin család vérbosszút esküdött a Hamász ellen

Egymillió dolláros vérdíjat tűzött ki egy beduin család rokonuk gyilkosaira.

Az arab mintán belül a keresztények és drúzok 84 százaléka érzi magát az állam részének, szemben a muszlimok 66 százalékával.

A felmérés azonban azt is megállapította, hogy az Izraelben maradni akaró arabok aránya kissé csökkent, a júniusi 62 százalékról most 59 százalékra, míg a zsidók körében az így gondolkodók aránya nőtt, 70 százalékról 85 százalékra.

A több mint 500 felnőtt megkérdezésével a héten végzett felmérés azt is megállapította, hogy az izraeli zsidók közel háromnegyede (73 százalék) optimista Izrael jövőjét illetően, szemben a júniusi alig több mint felével (52 százalék). Nyáron az arab izraeliek 40 százaléka volt optimista, de ez az arány mára mindössze 27 százalékra csökkent.

A kutatók feltették a kérdést is, hogy „Ha megkaphatná az amerikai állampolgárságot vagy egy másik nyugati ország állampolgárságát, inkább oda költözne élni, vagy inkább Izraelben maradna?”.

A válaszadók túlnyomó többsége azt mondta, hogy inkább Izraelben maradna: a zsidók 81 százaléka mondta, hogy maradna, míg az arabok 59 százaléka.

Arab újságíró: menekülő palesztin civileket lőttek agyon a Hamász mesterlövészei

„Mindenkit megölnek, aki megpróbál távozni” – írta Amjad Taha.