Holokauszt-hasonlatokkal uszít az arab sajtó Izrael ellen

A Hamász október 7-i terrortámadása óta az arab világ számos médiuma – többek között az egyiptomi, a jordániai, a marokkói és a bahreini sajtó – a Gáza elleni izraeli légicsapásokat a holokauszthoz hasonlította, amivel ismét a holokauszt-narratívák ambivalens jellegére irányította a figyelmet az arab diskurzusban – írja az izraeli Institute for National Security Studies (INSS) független agytröszt.

Az intézet példaként említi az egyiptomi rezsimhez köthető al-Youm a-Sabi című napilapot, amely a gázai háborút „gázai holokausztként” jellemezte. A tendencia nem új, mégis kidomborítja az arab és muszlim országokban elterjedt holokauszt-narratívákban rejlő ellentmondásokat.

Az INSS felidézi: tudományos kutatások igazolják, hogy a holokauszttagadó arab diskurzus már 1945-ben elkezdődött, és az izraeli-arab konfliktus következő évtizedeiben eszkalálódott.

A diskurzus egyszerre tagadja, igazolja és használja a holokausztot a palesztinok elleni izraeli fellépések leírására.

Ezek a narratívák tükröződnek a közel-keleti és észak-afrikai régiónak (MENA) a holokauszthoz való kortárs viszonyulásában is. A Rágalmazásellenes Liga (ADL) 2014-2015-ös adatai komor képet festenek a holokauszt megítéléséről a MENA-régióban. A megkérdezettek 59%-a úgy nyilatkozott, hogy nem hallott a holokausztról, míg 52% szerint az említett atrocitások és a zsidók halálos áldozatainak száma erősen túlzó. A válaszadók 11%-a tartja mítosznak a holokausztot mítosznak tartja, és mindössze 22% érzi úgy, hogy a történelmi beszámolók pontosak.

Fontos megállapítás, hogy ezek a felfogások nem korlátozódnak a MENA-régióra, hanem a nyugati arab és muszlim diaszpórában is elterjedtek.

Miért hazudik a 444 a migránsok antiszemitizmusáról?

Szalai Kálmán, a Tett és Védelem Alapítvány titkára nem hagyta szó nélkül Bede Márton cikkét.

A bahreini Akhbar al-Khaleej című független napilap egyik véleménycikke kitűnően példázza ezeket az ellentmondásokat:

„Amit a palesztin nép az elmúlt 75 évben elszenvedett, az a saját holokausztja… felülmúlja a cionista narratívákat és legendákat a zsidó holokausztról. A cionista entitás olyan súlyos bűnöket követett el, amelyek meghaladnak mindent, amit a világon valaha tapasztaltak.

Ez a palesztin holokausztot ezerszer nagyobb atrocitássá teszi”.

Ez a jelenség sürgeti az antiszemitizmussal és a holokauszttagadással való szembenézés szükségességét az arab és muszlim közösségeken belül, mind a MENA-régióban, mind a nyugati diaszpórában.

Az INSS megjegyzi, hogy tapasztalható változás ezen a téren, különösen az Ábrahám-megállapodások államaiban. Marokkó és az Egyesült Arab Emírségek a vallási tolerancia és a szélsőségesség elleni küzdelem híveinek számítanak, és jelentős intézkedéseket hoztak az antiszemitizmus elleni küzdelem terén. Ezek közé tartozik a holokauszt-oktatás beépítése az iskolai tantervbe, ami a történelmi torzítások elleni elkötelezettségről tanúskodik.

Ez a cikk eredetileg a Tett és Védelem Alapítvány oldalán jelent meg.

A Palesztin Hatóság minisztere „hősiesnek” nevezte az izraeliek lemészárlását

A palesztin politikus kendőzetlen őszinteséggel beszélt arról, hogy közös a céljuk a Hamásszal.