A Hamász is meghívta Elon Muskot egy vizitre

Egy magas rangú Hamász-tisztviselő kedden meghívta Elon Musk amerikai milliárdost, a Tesla, a SpaceX és az X közösségi platform tulajdonosát, hogy látogasson el a palesztin Gázai övezetbe, hogy megnézze „az izraeli bombázások által okozott pusztítást”.

„Meghívjuk Muskot, hogy látogasson el Gázába, hogy az objektivitás és a hitelesség normáinak megfelelően meggyőződjön a gázai nép ellen elkövetett mészárlás és pusztítás mértékéről” – mondta a Hamász vezető tisztségviselője, Oszama Hamdan egy bejrúti sajtótájékoztatón.

Hétfőn Elon Musk bejárta az október 7-i Izrael elleni Hamász-támadás helyszínét, látogatást tett többek közt Kfár Ázá kibucban, találkozott Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel és Jichák Herzog államelnökkel és kijelentette, hogy

elkötelezett amellett, hogy mindent megtegyen a gyűlölet terjedésének megállítása érdekében.

Hamdan megjegyzései egy nappal azután hangzottak el, hogy az Izrael és a Hamász közötti ideiglenes tűzszünetet további 48 órával meghosszabbították.

„50 nap alatt Izrael több mint 40 000 tonna robbanóanyagot dobott le a védtelen gázaiak otthonaira”

– fogalmazott a terrorszervezet szóvívője biztonságos bejerúti hotelszobájából azt sejtetve, mintha az izraeli hadjárat nem válasz volna a Hamász brutális támadására.

„Felszólítom Biden amerikai elnököt, hogy vizsgálja felül az Egyesült Államok Izraellel való kapcsolatát, és hagyja abba fegyverszállítást Izraelnek”.

A Gázai övezetben a konfliktus október 7-i kezdete óta Izrael által okozott pusztításról szólva Hamdan felszólította a nemzetközi közösséget, hogy gyorsan küldjön speciális polgári védelmi csapatokat a romok alatt rekedt holttestek kiemelésére.

A múlt héten megkötött tűzszünet volt az első ideiglenes szünet azóta eltelt hét hétben, hogy a Hamász megtámadta Izraelt, megölve több mint 1200 embert és túszul ejtve mintegy 240 civilt.

A támadásra válaszul Izrael bombázta az enklávét, és szárazföldi offenzívát indított a terület északi részén.

Mit mond a nemzetközi hadijog az Izrael és Hamász közötti háborúról?

Vizsgáljuk meg, mik is a hadijog szabályai, amelyek oly fontosak mindenkinek, és ki sérti meg ezeket? Sebes Gábor jegyzete.