Az egyiptomi elnök nem akar fegyvert látni a palesztinok kezében

Egy jövőbeli palesztin állam demilitarizált lehetne, ideiglenes nemzetközi biztonsági jelenléttel, amely garanciákat nyújtana mind neki, mind Izraelnek – mondta Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök pénteken.

Azt mondtuk, hogy készen állunk arra, hogy ez az állam demilitarizált legyen, a [nemzetközi] erők részéről lehetnek garanciák, akár NATO-erők, akár ENSZ-erők, akár arab vagy amerikai erők,

amíg nincs biztosítva mindkét állam – a születő palesztin állam és Izrael – biztonsága

– mondta Szíszi Pedro Sánchez spanyol miniszterelnökkel és Alexander De Croo belga miniszterelnökkel tartott közös kairói sajtótájékoztatóján.

Az elnök ugyanakkor hozzátette, hogy egy olyan politikai megoldás, amely az 1967-es határokon alapuló palesztin államot követel, amelynek fővárosa Kelet-Jeruzsálem lenne, továbbra is elérhetetlen.

Éljen az arab összetartás: Egyiptom nem a kér a palesztin menekültekből

Egyiptom hivatalos álláspontja szerint ez a palesztinok érdeke is.

Az arab nemzetek egyelőre elutasították azokat a javaslatokat, amelyek szerint egy arab békefenntartó haderő gondoskodna a Gázai övezet biztonságáról, miután Izrael befejezi a Gázai övezetet 2006 óta uraló Hamász palesztin terrorszervezet elleni jelenlegi katonai műveletét.

Ajman Szafadi jordániai külügyminiszter a héten Londonban újságíróknak azt mondta, hogy az arab államok nem akarnak bemenni egy olyan Gázai övezetbe, amelyet Izrael katonai offenzívája „pusztasággá” változtathat.

Milyen körülmények között akarna bármelyikünk is odamenni, hogy ellenségnek tekintsenek minket, és úgy tekintsenek ránk, mint akik azért jöttünk, hogy eltakarítsuk Izrael mocskát?

– mondta.

A színfalak mögött: Izrael végzi el a piszkos munkát az arab országok helyett?

Meglepő kijelentést tett a zsidó állam ENSZ-nagykövete.