Éljen az arab összetartás: Egyiptom nem a kér a palesztin menekültekből

Egyiptom tárgyalt az Egyesült Államokkal és másokkal a humanitárius segítségnyújtás lehetőségeiről a Gázai övezettel közös határán, de elutasít minden olyan lépést, amely humanitárius folyosók létrehozására irányul az enklávéból menekülő menekültek számára – közölték szerdán egyiptomi kormányzati források.

Gáza, amely északon és keleten Izraellel, valamint délnyugaton Egyiptommal határos, mintegy 2,3 millió embernek ad otthont, akik blokád alatt élnek azóta, hogy a Hamász palesztin iszlamista terrorcsoport 2007-ben átvette az irányítást.

Egyiptom ezért azóta korlátozza a gázaiak beáramlását a területére, még a leghevesebb konfliktusok idején is.

Kairó, amely gyakori közvetítő Izrael és a palesztinok között, mindig ragaszkodik ahhoz, hogy a két fél a határaikon belül oldja meg a konfliktusokat, mondván, a palesztinok csak így biztosíthatják az államisághoz való jogukat.

Jake Sullivan, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója elmondta, hogy az Egyesült Államok tárgyalásba kezdett Izraellel és Egyiptommal a gázai civilek biztonságos menekülési útvonalának felállításáról. Antony Blinken amerikai külügyminiszter közölte szerdán, hogy ezek a konzultációk még folyamatban vannak.

Az egyik, neve elhallgatását kérő egyiptomi biztonsági forrás azt nyilatkozta a Reutersnek, hogy Egyiptom elutasítja a humanitárius folyosók ötletét, arra hivatkozva, hogy megvédjék „a palesztinok azon jogát, hogy ragaszkodjanak ügyükhöz és földjükhöz”.

Számos arab államban még mindig vannak táborok palesztin menekültek számára, akik azoknak a leszármazottai, akik az Izrael 1948-as létrehozása után menekültek el vagy hagyták el otthonukat. A palesztinok és más arab államok régóta tartó álláspontja, hogy a végső békemegállapodásnak a két fél között tartalmaznia kell a menekültek visszatérési jogát, amelyet Izrael mindig is elutasított.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár szerdán kijelentette, hogy a létfontosságú életmentő készleteket, beleértve az üzemanyagot, az élelmiszert és a vizet, be kell engedni Gázába.

„Most gyors és akadálytalan humanitárius hozzáférésre van szükségünk” – mondta újságíróknak, megköszönve Egyiptomnak „építő szerepvállalását a humanitárius segítségnyújtás megkönnyítésében”.

Megszólalt Irán legfelsőbb vezetője: büszkék vagyunk Palesztinára!

Kezet csókolunk a palesztinoknak, akik a támadást tervezték- üzente az ajatollah.

Stephane Dujarric, az ENSZ szóvivője később azt mondta:

„A civileket meg kell védeni. Nem akarjuk látni a gázaiak tömeges elvándorlását.”

Egyiptom mindeközben fokozza erőfeszítéseit a gázai helyzet megfékezésére – mondta Abdel Fattah al-Sziszi egyiptomi elnök Antonio Tajani olasz külügyminiszternek kairói találkozóján – áll Sziszi hivatalának közleményében.

Egyiptomi biztonsági források szerint az Egyiptom és az Egyesült Államok, Katar és Törökország közötti tárgyalásokon megvitatták a humanitárius segélyek szállításának ügyét, egy korlátozott tűzszünet mellett.

Törökország elnöke elmondta, hogy a segélyszállítások úton vannak, de nem ment bele a részletekbe.

Gázai tisztviselők és egyiptomi források szerint a rafahi átkelőt, amely a gázai övezetből az Izrael által nem ellenőrzött fő kijárati pont, kedd óta lezárták, miután izraeli légicsapás érte a palesztin oldalt.

Egyiptom a héten ismételten óva intve attól a lehetőségtől, hogy Izrael Gáza elleni támadása az enklávé lakóinak egyiptomi területre való meneküléséhez vezethet.

Izrael egyiptomi nagykövete, Amira Oron a közösségi médiában közzétett bejegyzésében azt mondta, hogy Izraelnek

„nincs szándéka a Sínai-félszigettel kapcsolatban, és nem kéri a palesztinokat, hogy költözzenek oda… A Sínai egyiptomi terület”.

Egyiptomi hírszerző: „Előre figyelmeztettük Izraelt, de nem hallgattak ránk”

Kemény vádakat fogalmazott meg az egyiptomi hírszerzés egyik tagja a Hamász támadásával kapcsolatban. Az izraeli kormány is megszólalt az ügyben.