Egyiptomi hírszerző: „Előre figyelmeztettük Izraelt, de nem hallgattak ránk”

Az egyiptomi hírszerzés tisztviselője szerint Izrael figyelmen kívül hagyta a figyelmeztetéseket – derült ki a The Times of Israel összefoglalójából.

Egyre több kérdés merül fel azzal kapcsolatban, hogyan vallott Izrael ekkora hatalmas hírszerzési kudarcot.

Az egyiptomi tisztviselő azt nyilatkozta, hogy Egyiptom, amely gyakran szolgál közvetítőként Izrael és a Hamász között, többször is figyelmeztette az izraelieket, hogy „valami nagy dolog” készül.

Elmondása szerint az izraeli tisztviselők Júdea-Szamáriára (Ciszjordániára) összpontosítottak, és negligálták a gázai fenyegetést.

„Figyelmeztettük őket, hogy a helyzet robbanásszerűen bekövetkezhet, méghozzá nagyon hamar, és nagy lesz. De alábecsülték az ilyen figyelmeztetéseket”

– mondta a The Associated Press-nek a neve elhallgatását kérő tisztviselő.

A Hamász holokausztja

Izrael államot egyetlen céllal hozták létre: hogy a zsidók lemészárlása soha többé ne ismétlődhessen meg. Mi maradt tehát a zsidó menedékre vonatkozó ígéretből? Vélemény.

Abbász Kamel egyiptomi hírszerzési miniszter állítólag 10 nappal a támadás előtt személyesen hívta Netanjahut, hogy a gázaiak valószínűleg „valami szokatlan, szörnyű műveletet hajtanak végre”.

Az egyiptomi tisztviselőket állításuk szerint megdöbbentette Netanjahu közömbössége a hírrel kapcsolatban, aki azt válaszolta, hogy az izraeli hadsereget a ciszjordániai helyzet köti le.

Az izraeli miniszterelnöki hivatal hétfői közleményében cáfolta ezeket az állításokat.

„Nem érkezett figyelmeztető üzenet Egyiptomból, és a miniszterelnök a kormány megalakulása óta nem beszélt és nem találkozott a titkosszolgálati vezetővel – sem közvetve, sem közvetlenül. Ez teljesen álhír”

áll a közleményben.

Kiderült a nyilvánvaló: a gyilkos iráni rezsim áll Izrael megtámadása mögött

A Hamász és a Hezbollah vezetői is megerősítették, hogy Teherán adott zöld utat nekik Izrael megtámadására.