A színfalak mögött: Izrael végzi el a piszkos munkát az arab országok helyett?

„Az ENSZ nagy szerepet játszott abban, hogy a Hamász háborús gépezetté, Izrael és a civilizált világ elleni terrorgépezetté alakíthatta a Gázai övezetet” – mondta a JNS-nek Izrael ENSZ-nagykövete.

Miután Izrael sikerrel teljesíti a Hamász terrorszervezet felszámolására irányuló küldetését, tárgyalni fog az arab országokkal Gáza jövőjéről – nyilatkozta Gilad Erdan.

„Mi végezzük a piszkos munkát sok arab ország számára”

– tette hozzá a nagykövet.

A JNS megkérdezte Erdant arról az átmeneti megoldásról, hogy esetleg Szaúd-Arábia és az Öböl-menti államok irányítanák a jövőben a tengerparti enklávét.

„Biztos vagyok benne, hogy az ön által említett arab országok közül sokan tudják, hogy a Hamász az ő ellenségük is. A [Hamász] olyan, mintha a Muzulmán Testvériség leányvállalata lenne” – mondta Erdan.

„Ők sok-sok mérsékelt muszlim ország ellenségei”.

A nagykövet elmondta, hogy Izrael nem fogadja el, hogy egy nemzetközi erő az ENSZ égisze alatt átvegye a Gázai övezet biztonsági ellenőrzését, még ideiglenes jelleggel sem, ugyanis Erdan a világszervezetet és különösen annak főtitkárát, Antonio Guterrest tartja felelősnek a jelenlegi gázai válságért.

Készülnek a tervek: mi lesz Gázával a Hamász megbuktatása után?

A Bloomberg forrásai szerint az Egyesült Államok és Izrael több lehetőséget is vizsgál Gáza jövőjével kapcsolatban.

„Az ENSZ nagy szerepet játszott abban, hogy a Hamász háborús gépezetté, Izrael és a civilizált világ elleni terrorgépezetté alakíthatta a Gázai övezetet” – mondta Erdan a JNS-nek.

Miután Izrael megnyerte a háborút, Erdan szerint az izraeli kormánynak

„komolyan át kell gondolnia az ENSZ-szel való kapcsolatait”.

„Az lesz a javaslatom, hogy utasítsunk ki és ne adjunk ki vízumot néhány ENSZ-tisztviselőnek, akik kihasználják pozíciójukat, hogy hazugságokat terjesszenek, hogy lehetővé tegyék a Hamász számára, hogy elvegyüljön a civil lakosság közé Gázában” – mondta Erdan.

Eli Cohen izraeli külügyminiszter a héten újságíróknak azt mondta, hogy szerinte Izraelnek már csak két-három hete van hátra, mielőtt jelentősen megnő a nyugati nyomás a gázai katonai műveletek befejezésére. Később tisztázta, hogy ezt nem úgy értette, hogy Izrael engedni fog az ilyen nyomásnak.

Arra a kérdésre, hogy érzi-e ugyanezt a nyomást az ENSZ-ben, Erdan nemmel felelt.

„Nem tudom felmérni vagy megjósolni, hogy hány hétig tart, amíg a nemzetközi közösség beveszi a Hamász hazugságait vagy engedelmeskedik a Hamász forgatókönyvének, de nyilvánvalóan mindannyian értjük, hogy pontosan ez a Hamász célja” – mondta Erdan, hozzátéve, hogy Jeruzsálem nem áll le addig, amíg

„ki nem irtja a Hamászt” és „ki nem szabadítja a Gázában fogva tartott túszokat”.

Mit mond a nemzetközi hadijog az Izrael és Hamász közötti háborúról?

Vizsgáljuk meg, mik is a hadijog szabályai, amelyek oly fontosak mindenkinek, és ki sérti meg ezeket? Sebes Gábor jegyzete.

Izrael nincs egyedül: Szaúd-Arábia lőtt le egy Eilat felé tartó rakétát

Nem várt helyről kapott segítséget a zsidó állam.