Izrael nincs egyedül: Szaúd-Arábia lőtt le egy Eilat felé tartó rakétát

Szaúd-Arábia fogta el az egyik cirkáló rakétát, amelyet az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók lőttek ki a múlt héten Izrael felé – írta meg a The Wall Street Journal.

Ahogy a Neokohn is beszámolt róla, az USA haditengerészetének kötelékébe tartozó USS Carney lelőtt több, Jemenből Izrael felé indított rakétát, de a szaúdi részvétel az akciókban eddig ismeretlen volt.

Pat Ryder, a Pentagon szóvivője szerint az Egyesült Államoknak nincs információja arról, hogy Irán „kifejezetten elrendelte” volna a közelmúltbeli rakétatámadásokat a csatlósainak, de a védelmi minisztérium egyik magas rangú tisztviselője, aki külön tájékoztatta az újságírókat, megerősített, hogy

Washington Teheránt tartja felelősnek a támadásokért.

Az Egyesült Államok az elmúlt héten flottájának jelentős részét küldte a Közel-Keletre, köztük két repülőgép-hordozót, azok támogató hajóit és mintegy 2000 tengerészgyalogost.

Noha a Fehér Ház szerint „nincs terv vagy szándék” a bevetésükre, ez azt jelenti, hogy az Egyesült Államoknak a katonai eszközök is rendelkezésre állnak, hogy szükség esetén támogatást nyújtson Izraelnek.

Már Jemenből is lövik Izraelt: az amerikai flottának kellett közbelépnie

Az amerikai haditengerészet Izrael felé indított rakétákat és drónokat lőtt le a Vörös-tenger felett.

Rakéta- és dróntámadás érte az amerikai erőknek otthont adó iraki bázist

A Magyar Honvédség Irakban állomásozó alakulatai is veszélybe kerülhetnek, ha az Irán-csatlós milíciák fokozzák a támadásaikat.