Ennyi volt: Augsburgban semleges „békezászlóra” cserélik az izraeli zászlót

Az augsburgi városháza előtt elhelyezett izraeli zászló ügye (amelyet már kétszer letéptek) Németország-szerte vitákat váltott ki.

Augsburg városa a Hamász terrortámadások áldozatai iránti szolidaritásból tűzte ki még korábban az izraeli zászlót a városháza elé. Úgy tűnik, ez néhány városlakónak szúrta a szemét, a zászlót ugyanis többször letépték, ezért jelenleg csak napközben van kifüggesztve.

Most azonban a városvezetők úgy döntöttek, hogy leszedik az izraeli zászlót, és helyette egy „Augsburg békeváros” feliratú zászlót fognak kitűzni.

A város polgármestere, Eva Weber (CSU) azt mondta, hogy aggódik az augsburgi békés együttélésért.

„A gyűlölet és uszítás által érintettekkel való szolidaritás jelképei fontosak. A szolidaritás azonban csak a tettek által válik élővé. A szolidaritásnak csak a cselekvésen keresztül van olyan hatása, amely valóban változást hoz” – mondta.

A döntéssel nem ért egyet a Németországi Zsidók Központi Tanács elnöke, Josef Schuster.

Matan Kahana: Európa ébredj!

Az egykori elitkatona és politikus felhívást intézett az európai nemzetekhez.

„Minden egyes izraeli zászló a közterületeken egyértelműen megemlékezik az október 7-i áldozatokról és kifejezi a szolidaritást a Közel-Kelet egyetlen demokráciájával.

Hogy az általános békezászlók mennyiben fejezik ki ugyanazt, mint egy izraeli zászló, azt nem értem”

– nyilatkozta Schuster az Augsburger Allgemeine című lapnak.

Talya Lador, Izrael müncheni főkonzulja az Abendzeitung München című lapnak úgy nyilatkozott: „Az izraeli zászló nemcsak a szolidaritás jele, hanem a nyugati értékeket is képviseli”.

Bajorország más városaiból is érkezett kritika. Marcus König, Nürnberg főpolgármestere szerint „Izrael népének, a zsidó polgároknak szüksége van a mi szolidaritásunkra.

Egy békezászló nem helyettesítheti Izrael zászlaját”.

Az elmúlt hetekben Nürnbergben és más német városokban is letéptek vagy megrongáltak izraeli zászlókat. Tübingenben eközben önkéntesek őrzik a városháza előtt felhúzott izraeli zászlót hétfőtől péntekig 9 és 17 óra között, amelyet ott is letéptek.

Zsidósága miatt menekül el Németországból a Bild egykori újságírója

Deborah Middelhoff a „Németországban jelenleg zajló folyamatok” miatt dobta be a törölközőt