Az Izrael-párti libertariánus fenegyerek nyerte az argentin elnökválasztást

Javier Milei vasárnap hatalmas meglepetésre elsöprő győzelmet aratott az argentin elnökválasztáson.

A politikai újonc az ismeretlenségből előretörve győzte le a régóta uralkodó peronista koalíciót és annak jelöltjét, Sergio Massát.

Massa elismerte vereségét, amikor a szavazatok csaknem 90 százalékának megszámlálása után Milei a szavazatok 56 százalékával vezetett az ő 44 százalékával szemben.

„Nyilvánvaló, hogy az eredmények nem olyanok, mint amilyet reméltünk, és beszéltem Javier Mileivel, hogy gratuláljak neki, és minden jót kívánjak neki, mert ő az az elnök, akit az argentinok többsége megválasztott a következő négy évre” – mondta Massa.

Az 53 éves, vad hajkoronával bíró közgazdászt durva stílusa és ellentmondásos megjegyzései miatt sokan Donald Trumphoz és Jair Bolsonaróhoz hasonlították.

Rajong a judaizmusért az argentin Donald Trump

Az elnökválasztáson induló Javier Milei azt is jelezte, hogy Jeruzsálembe fogja költöztetni az argentin nagykövetséget.

Fő kampányígérete az volt, hogy a gyengélkedő pesót az amerikai dollárra cserélné le, valamint „dinamizálná” a központi bankot, hogy megszabaduljon az „infláció rákos daganatától”.

Milei ellenzi az abortuszt, támogatja a fegyvertartást, továbbá megesküdött, hogy megszakítja a kapcsolatokat Argentína legfontosabb kereskedelmi partnereivel, Kínával és Brazíliával. Kritizálta korábban Ferenc pápát, illetve kritikusan viszonyult a klímaváltozás kérdéséhez.

A választás előtt mérsékelte retorikáját, hogy a mérsékeltebb szavazókat is megszólítsa.

Milei határozottan kiáll Izrael mellett, hangosan elítélte a Hamász október 7-i, a zsidó állam elleni terrortámadását is. A The Times of Israel című izraeli lapnak adott nemrégiben adott interjújában egy argentin rabbit nevezett meg lelki vezetőjeként. Azt is elmondta, hogy országa nagykövetségét Jeruzsálembe szeretné költöztetni.

Sacha Baron Cohen szerint nácik tömegeit termeli ki a TikTok

A Boratot alakító színész szerint szégyenletes, ami a TikTokon zajlik.