Egy örmény katonai tanácsadó segíteni akar a Hamásznak zsidókat ölni

A posztszovjet országok közül Örményországban a legnagyobb az antiszemitizmus, az ADL szerint a lakosság 58%-a osztja a zsidóellenes érzelmeket – írja a The Jerusalem Post.

Vlagyimir Poghoszjan Örményországban politológusként és nemzetbiztonsági szakértőként ismert. Korábban az örmény fegyveres erők vezérkari főnökének tanácsadója volt, emellett az örmény elnök korábbi főtanácsadójának volt asszisztense nemzetbiztonsági kérdésekben.

Poghoszjan nemrég közzétett egy videót, amelyben arról beszélt, hogy segíteni fog a Hamasznak és a Hezbollahnak a zsidók megölésében.

„Titeket sakálokat teljesen ki kell irtani”

– jelentette ki Poghoszjan, majd azzal folytatta, hogy egész életében a hírszerzéssel foglalkozott, ezért Izrael szerencsés, hogy nem segített eddig sem a Hamásznak, sem a Hezbollahnak.

„Ha segítettem volna a Hezbollahnak és a Hamásznak, nem ezer emberetek halt volna meg, hanem százezer. A népetek elpusztítását, az igazságosság legmagasabb szintű tettének fogom tekinteni” – tette hozzá.

Az örmény férfi arról is beszélt, hogy „soha nem ismerte el a holokausztot”, illetve, hogy „a zsidók egy pusztító nép, amelynek nincs joga a földön lenni”.

Poghoszjan a továbbiakban azt is mondta, hogy Izrael egy fasiszta állam.

Megrongálták az örményországi zsidó világközpontot

Egy otthagyott felirat szerint „a zsidók az örmény nemzet ellenségei”.

„Nem fogom bátorítani a zsidók megölését, segíteni fogok a zsidók megölésében”

– mondta, hozzátéve, hogy a zsidókat Hitler „megérdemelten pusztította el”.

Arman Akopian, Örményország izraeli nagykövete is reagált Poghoszjan videójára.

„Vladimir Poghoszjan magánember, és nézetei kizárólag a sajátjai. Semmilyen módon nem képviselik sem az örmény kormány hivatalos álláspontját, sem a civil társadalom túlnyomó többségének érzelmeit” – mondta, hozzátéve, hogy „javaslom, hogy vegyék fel a kapcsolatot az örményországi zsidó közösség képviselőivel, hogy első kézből kapjanak tájékoztatást a dolgok valós állásáról”.

Az örmény-izraeli kapcsolatok az utóbbi években meglehetősen feszültek voltak.

Az október 7-i mészárlás után az örmény külügyminisztérium a Twitteren részvétnyilvánító üzenetet küldött, anélkül, hogy megemlítette volna a Hamászt vagy a terroristák civilek ellen elkövetett támadását.

A Rágalmazásellenes Liga antiszemitizmus-indexe szerint a posztszovjet országok közül Örményország a leginkább antiszemita: a lakosság 58%-a osztja a zsidóellenes érzelmeket.

Menjetek el, mielőtt túl késő lenne! – menekülésre buzdítják az örmény zsidókat

Az azerbajdzsáni zsidó közösség egyik kiemelkedő alakja vészjósló figyelmeztetést küldött az örmény zsidóknak.