Menjetek el, mielőtt túl késő lenne! – menekülésre buzdítják az örmény zsidókat

Zamir Isayev rabbi, az azerbajdzsáni zsidó közösség egyik kiemelkedő alakja vészjósló figyelmeztetést küldött az örmény zsidóknak.

A bakui zsidó iskola és az azerbajdzsáni grúz-szefárd zsidó közösség igazgatójaként Isayev felszólította az örmény zsidókat, hogy hagyják el Örményországot, hogy biztonságban legyenek.

„Néhány héttel ezelőtt figyelmeztettem, hogy Örményországban maradni veszélyes a zsidók számára.

Az izraeli diaszpóraügyi minisztérium az elmúlt hónapban kétszer is figyelmeztetett a zsidók elleni erőszak lehetőségére. Az ok Izrael szoros kapcsolatai Azerbajdzsánnal, valamint az, hogy mi, rabbik ellenezzük a holokauszt témájának propagandacélokra való felhasználását” – üzente Isayev.

„Sajnos a szukkoti ünnep közepén támadás [történt] a jereváni zsinagóga ellen. De ez várható volt – a gyűlöletbeszéd erőszakot és intoleranciát provokál.

Egy zsinagóga meggyalázása bárhol a világon súlyos bűncselekmény. Felháborodással utasítunk vissza minden olyan fenyegetést, amely Izrael népének szent helyeinek megrongálására irányul” – tette hozzá a rabbi.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a hét elején Örményország fővárosában, Jerevánban megrongálták a Zsidó Világközpontot.

A helyi zsidó közösség és a Zsidó Világkongresszus becslései szerint Örményországban mintegy 500-1000, főként askenázi származású zsidó él, néhány mizrahi és grúz zsidóval együtt, akik a fővárosban, Jerevánban élnek.

Ezt a cikket szerkesztőségünk az ünnep beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Megrongálták az örményországi zsidó világközpontot

Egy otthagyott felirat szerint „a zsidók az örmény nemzet ellenségei”.