Tragédia: kivégezhette az egyik izraeli túszt a Hamász

Az IDF visszahozta Izraelbe Noa Marciano izraeli tizedes holttestét, akit a Hamász október 7-én rabolt el. A katonanő holttestét csütörtökön találták meg a gázai Sifa kórház melletti épületben – jelentette be az IDF.

A katonai egészségügyi és rabbinátusi személyzet által végzett azonosítási eljárást követően az IDF képviselői tájékoztatták Marciano családját, hogy a holttestét megtalálták Gázában és visszaszállították izraeli területre.

A Hamász a hét elején tett közzé egy videót Marciano holttestéről, azt állítva, hogy egy izraeli légicsapásban halt meg.

Izrael szerint viszont a bizonyítékok arra utalnak, hogy a Hamász ölte meg a katonanőt.

Ezt bizonyítja az is, hogy Marciano holttestén nincsenek légicsapás okozta sérülésekre utaló jelek.

„Az IDF őszinte részvétét fejezi ki a családnak, és továbbra is támogatni fogja őket” – áll az IDF szóvivőjének közleményében.

A 19 éves, Modinból származó Marciano a határőrség 414. zászlóaljának tagja volt. A Hamász a Nahal Oz kibucban lévő IDF-bázisról rabolta el, amikor azt az október 7-i mészárlás során terroristák megrohamozták az izraeli támaszpontot.

A Hamász továbbra is a nemzetközi jogot megsértve tart fogva közel 240 túszt. A hírek szerint Izrael és a Hamász Kataron keresztül tárgyalásokat folytat egy lehetséges megállapodásról, amely a harcok háromnapos szüneteltetéséért cserébe mintegy 50 túsz szabadon bocsátásáról szólna.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Elvették a mikrofont a Hamászt élő adásban kritizáló gázai bácsitól

„Miért a kórházban bujkál a Hamász, miért nem bújnak el inkább a pokolban?” – mondta az Al Jazeera riporterének a férfi.

Mit mond a nemzetközi hadijog az Izrael és Hamász közötti háborúról?

Vizsgáljuk meg, mik is a hadijog szabályai, amelyek oly fontosak mindenkinek, és ki sérti meg ezeket? Sebes Gábor jegyzete.