Biden sürgeti Kínát, hogy állítsa le Iránt

A Neokohn főszerkesztője

 

Joe Biden amerikai elnök szerdai négyszemközti megbeszélésükön arra szólította fel az Egyesült Államokban hivatalos látogatáson tartózkodó Hszi Csin-ping kínai elnököt, hogy használja befolyását a globális feszültségek csillapítására és különösen, hogy próbáljon nyomást gyakorolni Iránra, hogy ne szélesítse ki az Izrael és a Hamász palesztin terrorcsoport közötti konfliktust.

A találkozón egy amerikai tisztviselő szerint Biden beszélt a legtöbbet az ügyben, Hszi pedig többnyire hallgatta, és még túl korai lenne megmondani, hogy Kína milyen üzenetet küld Teheránnak, és azt hogyan fogadják.

Biden arra is sürgette Hszit, hogy továbbra is tartsa vissza az Oroszország ukrajnai inváziójához nyújtott katonai támogatást.

Peking régóta törekszik arra, hogy Washington egyenrangú félként kezelje, és Biden igyekezett ezeket az ambíciókat Hszivel együtt kihasználni a két pusztító háború kezelése érdekében.

Irán a háború „más frontokra való kiterjedésével” fenyeget

Persze hosszútávon szerintük „csak az egyetlen egységes palesztin állam létrehozása a Földközi-tengertől a Jordán folyóig”.