Saranszkij: Legyőztük a Szovjetuniót, legyőzzük a mostani ellenségeinket is!

A rendőrség szerint több tízezren, a szervezők szerint közel háromszázezren vettek részt kedden azon a washingtoni demonstráción, amelyen elítélték az Egyesült Államokban és világszerte elharapózó antiszemitizmust, és követelték a Hamász áltat fogvatartott túszok szabadon bocsátását. A The Times of Israel az Egyesült Államok legnagyobb Izrael-párti megmozdulásának nevezte a felvonulást.

A rendezvényen felszólalt a Kongresszus alsóházának republikánus elnöke, Mike Johnson, és a demokraták alsóházi vezetője, Hakeem Jeffries, valamint szenátorok is pódiumra léptek. A Capitoliummal a háttérben zenészek léptek fel, és a szónokok, köztük színészek, politikusok és aktivisták Izrael és az Egyesült Államok zászlóival díszített színpadról szóltak a tömeghez.

Jichák Herzog izraeli elnök Jeruzsálemből köszöntötte a résztvevőket, amiért összegyűltek és felvonultak

“a jóért a gonosz ellenében, az emberi erkölcsért a vérszomj ellen és a fényért a sötétség ellen. Esküszöm nektek, hogy meggyógyulunk, felkelünk és újjáépülünk”

– mondta.

„Nem Izraellel van gondjuk, hanem a nyugati zsidó-keresztény civilizációval”

„Mi köze van ennek a gázai konfliktushoz?” – tette fel a kérdést a Hír Tv Napi aktuális című műsorában Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija.

„Nyolcvan évvel ezelőtt a zsidók kiszabadultak Auschwitzból, és megfogadták, hogy soha többé. Amikor a kék-fehér zászlót felvonták ősi hazánk fölé, mi is megfogadtuk, hogy soha többé. Negyven nappal ezelőtt egy terrorista hadsereg megszállta a szuverén izraeli államot, és a holokauszt óta a legtöbb halálos áldozattal járó mészárlást vitt véghez. Kiáltsuk együtt: Soha többé! A soha többé most van” – fogalmazott Herzog, aki dicsérte Joe Biden amerikai elnököt is erkölcsi tisztánlátásáért és bátor cselekedeteiért.

Az izraeli államfő követelte a túszok szabadon bocsátását is.

„Miközben szeretteinket fogva tartják Gázában, és katonáink szeretett Izraelünkért harcolnak, a zsidókat világszerte támadják azért, mert zsidók. A gyűlölet, a hazugságok, a brutalitás, az ősi antiszemitizmus gyalázatos megnyilvánulása szégyent hoz minden civilizált emberre és nemzetre. Az amerikai zsidóknak biztonságban kell lenniük.

A zsidóknak az egész világon biztonságban kell lenniük.”

בני גנץ – Benny Gantz on Twitter: „As thousands gather in ‘The March for Israel’ in Washington D.C – we are reminded that we are one united people. Am Yisrael Chai. pic.twitter.com/I1VCknR9Js / Twitter”

As thousands gather in ‘The March for Israel’ in Washington D.C – we are reminded that we are one united people. Am Yisrael Chai. pic.twitter.com/I1VCknR9Js

A megmozduláson beszédet mondott Natan Saranszkij, világhírű emberi jogi aktivista és izraeli politikus is.

„Amikor a hosszú börtönévek alatt újra és újra azt mondták nekem, hogy egyedül vagyok, hogy magamra hagytak, hogy kudarcot vallottunk, elég volt nekem, ha csak az amerikai, brit, kanadai zsidók arcára emlékeztem, akik Moszkvába jöttek hozzánk, hogy támogassanak minket, hogy megértsem, hogy a KGB hazudik. Annyi szeretetet és erőt hoztak nekünk.”

„Ez a tisztánlátás, hogy amíg mindannyian együtt állunk és együtt harcolunk, addig győzni fogunk, ez az, ami ma reményt ad nekünk Izraelben”

– tette hozzá Saranszkij.

„Amikor bátor katonáink harcolnak, nagyon jól tudják, hogy Izrael és a zsidó nép jövőjéért harcolnak. Amikor egész országunk átöleli őket, akkor ismét tudjuk, hogy egy harcoló család vagyunk.

„Legyőztük a Szovjetuniót, legyőzzük a mostani ellenségeinket is”

– mondta a Zsidó Ügynökség egykori vezetője.

A “Menet Izraelért” gyűlést a Jewish Federations of North America és a Conference of Presidents of Major American Jewish Organizations szervezte. A Rágalmazásellenes Liga (ADL) szerint a Hamász terrortámadását követő hetekben a zsidók elleni zaklatások, vandalizmus és támadások száma közel 400 százalékkal emelkedett.

Rekordszámú arab érzi magát Izrael részének a háború kitörése óta!

Lehet tudnak ők valamit, amit a nyugati Hamász-támogató tüntetők nem?

Mit mond a nemzetközi hadijog az Izrael és Hamász közötti háborúról?

Vizsgáljuk meg, mik is a hadijog szabályai, amelyek oly fontosak mindenkinek, és ki sérti meg ezeket? Sebes Gábor jegyzete.