Brazil elnök : Az izraeli válasz „ugyanolyan súlyos” mint a Hamász atrocitásai

A nemrég megválasztott brazil elnök, Luiz Inacio Lula da Silva azzal vádolja Izraelt, hogy „minden kritérium nélkül ártatlan embereket gyilkol” a Gázai övezetben, a zsidó állam fellépését „ugyanolyan súlyosnak” tartja, mint a Hamász palesztin terrorszervezet október 7-i támadásait.

„A Hamász által kiprovokált terrorcselekmény után a következmények, Izrael állam megoldása ugyanolyan súlyos, mint a Hamászé. Ártatlan embereket gyilkolnak mindenféle kritérium nélkül” – mondta Luiz Inacio Lula da Silva egy brazíliai hivatalos ünnepségen.

Latin-Amerika legnagyobb országának vezetője azzal is vádolja Izraelt, hogy

„bombákat dobálnak oda, ahol gyerekek, kórházak vannak, azzal az ürüggyel, hogy ott egy terrorista van”.

„Ez megmagyarázhatatlan. Először meg kell menteni a nőket és a gyerekeket, aztán azzal harcolsz, akivel akarsz” – mondta Lula a Times of Israel beszámolója szerint.

A brazil zsidó közösség képviselői „tévesnek”, „igazságtalannak” és „veszélyesnek” ítélik ezeket a megjegyzéseket, hozzátéve, hogy „egy szintre helyezik Izraelt és a Hamászt”, és megvédik az izraeli védelmi erők jól látható és bizonyított erőfeszítéseit a palesztin civilek megmentésére.

„Közösségünk egyensúlyt vár el a hatóságoktól”

– teszi hozzá közleményében a Brazil Izraeli Konföderáció, amely állítása szerint mintegy 120 ezer brazil zsidót képvisel, a régió második legnagyobb közösségét.

Mit mond a nemzetközi hadijog az Izrael és Hamász közötti háborúról?

Vizsgáljuk meg, mik is a hadijog szabályai, amelyek oly fontosak mindenkinek, és ki sérti meg ezeket? Sebes Gábor jegyzete.