Muszáj volt lépni: Dél-Afrikában a zsidók már nem imádkoznak a kormányért

A főrabbi megváltoztatta az ima szövegét és ezen túl az ország népéért fohászkodnak csak, a Hamászt támogató kormányért nem – írja a Zsido.com.

Dél-Afrika zsinagógáiban szokás imát mondani az országért és annak vezetőiért a szombat reggeli szertartás során. Dr. Warren Goldstein főrabbi ezen imádság szövegét változtatta meg, miután a kormány nyíltan az arab terroristák mellett tette le voksát a Hamász által kirobbantott háború kapcsán.

Az eredeti imát 1994-ben fogalmazta meg Dél-Afrika akkori főrabbija, Cyril Harris. A szöveg utal a demokratikus átmenetre, áldást kér az államelnökre, annak helyettesére és a miniszterekre. Az ország rabbijaival folytatott megbeszélés során Goldstein főrabbi a következőt mondta:

„Egy ilyen lépésre csak egészen szélsőséges helyzetben kerülhet sor, amikor a kormány erkölcstelen lépései lehetetlenné teszik az őszinte imádkozást. Hűnek kell maradnunk a Tóra diktálta alapelvekhez és hinnünk kell abban, amit az ima során elmondunk, hiszen az imáinkkal fejezzük ki a legmélyebbről fakadó reményeinket, törekvéseinket és értékeinket.

A mostani változás kiváltó oka az, hogy Dél-Afrika kormánya egyértelműen a Hámászt támogatja” – mondta Goldstein főrabbi.

Dél-Afrika leépíti az Izraelhez fűződő kapcsolatait

A zsidó állam dél-afrikai követségét például visszaminősítik összekötő irodává.

„Hogyan fohászkodhatnánk azért a kormányért, mely egy olyan szervezetet támogat, ami a holokauszt óta a legszörnyűbb támadást intézte a zsidó nép ellen? Egy olyan szervezetet, melynek hivatalosan deklarált célja a zsidók lemészárlása, és amely ezáltal folyamatos veszélyt jelent a zsidó nép és a zsidó állam biztonságára!? Ezzel együtt nem volt könnyű elhatározni ezt, hiszen minden demokratikusan megválasztott kormány hoz olyan döntéseket, melyek a társadalom bizonyos szegmenseinek rosszallását váltják ki, mégsem változtatjuk meg az ima szövegét egy-egy számunkra visszatetsző kormányrendelet hatására. Most azonban átléptek egy határt, és olyan erkölcstelen álláspontra helyezkedtek, melynek fényében már nem tudunk őszintén imádkozni értük.

Ezen túl csak Dél-Afrika népéért imádkozunk, a kormány tagjaiért nem.

Fontos hangsúlyozni, hogy élesen megkülönböztetjük az ország lakosságát és az ország vezetését” – jelentette ki a főrabbi.

Dél-Afrikában az utóbbi időben megszaporodtak a kormány Izrael-ellenes lépései. Az ország vezetői gyakran nevezik kolonialista, gyarmatosító hatalomnak Izraelt és apartheid rendszer fenntartásával vádolják. Az ország zsidó közösségét számos támadás érte, a közelmúltban például az egyik parlamenti képviselő egy zsidó iskola bezárását követelte, mert a végzett diákok közül többen Izraelbe vándoroltak és szolgáltak a hadseregben.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Tudta? A Hámász a Tórában is rosszat jelent

A „hámász” kifejezés csupán néhány alkalommal szerepel a Tánáchban, a zsidó Bibliában.