Dél-Afrika leépíti az Izraelhez fűződő kapcsolatait

A dél-afrikai parlament szerdán megszavazta az Izraelhez fűződő kapcsolatok leépítését – jelenti az Israel Hayom.

Az intézkedést 208 törvényhozó támogatta, míg 94 ellenezte. A lépés értelmében Izrael a fővárosban, Pretoriában működő nagykövetségét összekötő irodává minősítik vissza.

Az intézkedést a két parlamenti képviselővel rendelkező Nemzeti Szabadságpárt terjesztette be, hogy tiltakozzon az általa „apartheidnek és a palesztinai arabokkal szembeni diszkriminatív gyakorlatnak” tartott politika ellen.

„Erre a pillanatra Mandela büszke lenne. Mindig azt mondta, hogy szabadságunk nem teljes a palesztinok szabadsága nélkül”

– áll a párt szerdai közleményében.

„Izrael állam a palesztinok elüldözése, meggyilkolása és megcsonkítására épült. És hogy fenntartsák hatalmukat, apartheidet vezettek be a palesztinok ellenőrzésére és irányítására”

– olvasható a közleményben, amely így folytatódik:

„Dél-afrikaiakként nem vagyunk hajlandóak tétlenül nézni, hogy az apartheidet ismét elkövetik”.

Az Izrael-ellenes érzelmek továbbra is elterjedtek Dél-Afrikában, ahol a kormány gyakran vádolta Izraelt azzal, hogy „apartheid politikát” alkalmaz a palesztinai arabokkal szemben.

Tavaly Dél-Afrika korábbi főbíróját arra kötelezték, hogy kérjen bocsánatot két évvel korábbi, Izrael támogatását ígérő megjegyzéseiért.

Az ország 2019-ben bejelentette, hogy tervezi a tel-avivi nagykövetségének leépítését.

Egy évvel korábban Dél-Afrika visszahívta izraeli nagykövetét, tiltakozásul az izraeli-gázai határ mentén zajló halálos erőszak ellen.

A döntés azután született, hogy a Hamász terrorszervezet erőszakos és tömeges terrorcselekményekkel tiltakozott az Egyesült Államok új jeruzsálemi nagykövetségének felavatása ellen. A Hamász később nyíltan elismerte, hogy az erőszakos zavargásokban megöltek többsége a csoport tagja volt.

Néhány évvel ezelőtt a dél-afrikai Nemzeti Szabadságpárt új szabályokat javasolt a kettős állampolgárságra vonatkozóan, amelyek célja az volt, hogy megakadályozzák a dél-afrikai állampolgárokat abban, hogy belépjenek az izraeli hadseregbe.

Botrány: kitessékelték az izraeli diplomatákat az Afrikai Unió üléséről

Súlyos diplomáciai incidens az Afrikai Unió ülésén.