Botrány: kitessékelték az izraeli diplomatákat az Afrikai Unió üléséről

A hírek szerint Dél-Afrika és Algéria képviselői voltak felelősek azért, hogy Izraelt, amely megfigyelő államként volt jelen kitessékelték a konferenciateremből.

Sharon Bar-li, a külügyminisztérium Afrikáért felelős igazgatóhelyettesét és az izraeli küldöttség többi tagját szombat reggel kiutasították az Afrikai Unió addisz-abebai konferenciaterméből, ahol Izrael megfigyelőként vett részt.

Ez a nemzetközi politikában szokatlan esemény, és súlyos diplomáciai incidensnek számít.

Az incidens a megnyitó ünnepségen történt, amikor a konferencia biztonsági személyzete odalépett az izraeli küldöttség tagjaihoz, és felszólította őket, hogy hagyják el a termet. A külügyminisztérium egyik magas rangú tisztviselője elmondta, hogy a delegáció tagjai megtudták, hogy Dél-Afrika és Algéria áll a lépés mögött.

„Izrael nagyon komolyan veszi azt az incidenst, amelyben Sharon Bar-li afrikai igazgatóhelyettest, nagykövetet eltávolították az Afrikai Unió terméből, annak ellenére, hogy akkreditált megfigyelőként belépési igazolványokkal rendelkezett” – reagált az incidensre Lior Hair izraeli külügyi szóvivő.

„Szomorú látni, hogy az Afrikai Uniót túszul ejtette néhány szélsőséges ország, például Algéria és Dél-Afrika, akiket a gyűlölet vezérel és Irán irányít. Felszólítjuk az afrikai országokat, hogy lépjenek fel ezekkel az akciókkal szemben, amelyek ártanak magának az Afrikai Unió szervezetének és az egész kontinensnek” – tette hozzá.

Ebba Kalondo, az Afrikai Unió bizottsági elnökének szóvivője elmondta, hogy a diplomatát azért távolították el, mert nem ő volt Etiópia szabályszerűen akkreditált izraeli nagykövete.

Africa Facts Zone on Twitter: „Israeli Diplomats were kicked out of the African Union Summit following pressure from South Africa and Algeria.Israel was given observer status in the AU in 2021, but South Africa, Algeria, Botswana, Lesotho and Namibia kicked against the move. pic.twitter.com/wgkX9O4Dpe / Twitter”

Israeli Diplomats were kicked out of the African Union Summit following pressure from South Africa and Algeria.Israel was given observer status in the AU in 2021, but South Africa, Algeria, Botswana, Lesotho and Namibia kicked against the move. pic.twitter.com/wgkX9O4Dpe

Izrael az Afrikai Unióban

Izrael 2021 júliusában kapott megfigyelői státuszt az Afrikai Unióban, miután korábban még 2002-ben Muammar Kadhafi volt líbiai diktátor nyomására elvesztette státuszát.

Izrael 46 afrikai országgal – az Afrikai Unió valamennyi tagjával – tart fenn hivatalos kapcsolatot. Az elmúlt években megújították a kapcsolatokat Guineával és Csáddal, amelyek 1967-ben, illetve 1972-ben megszakították diplomáciai kapcsolataikat Izraellel.

Mandela unokája szerint az ukrajnai háborúért a neonácik és Izrael a felelős

Az iszlámra áttért, összeesküvés-elmélet hívő és megrögzötten anticionista politikus egy palesztinbarát rendezvényen beszélt erről.