Tudta? A Hámász a Tórában is rosszat jelent

De megromlott a föld Isten színe előtt és megtelt a föld erőszakossággal [hámász]… És mondta Isten Noénak: Minden testnek vége elérkezett előttem, mert megtelt a föld erőszakossággal [hámász] általuk; azért íme én megrontom őket a földdel együtt. (1Mózes 6:11-13)

A szombaton felolvasott Noách hetiszakaszban áll, hogy „megtelt a föld erőszakossággal” – hívja fel a figyelmet a Zsido.com.

Erőszakosság, törvénytelenség, rablás, vagyis héberül: hámász.

Ez a kifejezés csupán néhány alkalommal szerepel a Tánáchban, a zsidó Bibliában. Rási és más magyarázók szerint rablást, lopást is jelent, és vannak olyanok, pl. Chájim ibn Átár rabbi, akik szexuális bűnökhöz, bálványimádáshoz, ártatlanok vérének kiontásához kapcsolja a hámász kifejezést.

Az Izraelben majdnem két hete elkövetett, elképzelhetetlen mértékű erőszak és kegyetlenség, rablás, vérontás, hidegvérrel elkövetett, szörnyűséges gyilkosságok mögött nem más áll, mint a Hámász nevű terrorszervezet. A Hámász betűszó, az Iszlám Ellenállási Mozgalom (Harakat al-Muqawama al-Islamiya) név rövidítése. Egyben azt is jelenti: céltudat, bátorság, erő.

„A Tórában tehát azt olvassuk, hogy Isten a „hámász” miatt pusztította el özönvízzel a világot. Az Örökkévaló sokáig tűrte a bűnöket, ám amikor az már elérte a „hámász” szintjét, akkor elfogadhatatlanná vált a számára. Istennek nem volt más választása, mint elpusztítani a Föld velejéig romlott lakosságát, és ugyanígy mi sem tolerálhatjuk tovább ezt a mértékű gonoszságot. Izrael rengeteg bűnt eltűrt az arabok részéről: intifádákat, késeléses, fegyveres merényleteket. Ezt a mértékű gonoszságot azonban Izrael nem tudja elfogadni, sőt, tilos elfogadnia.

El kell pusztítanunk úgy, ahogyan a Tóra megköveteli tőlünk”

– magyarázza Tuly Weisz rabbi.

Imádkozunk, hogy ahogy a mondat első fele valósággá vált: a Hámász kegyelmet nem ismerő, vérengző szörnyetegei elmondhatatlan pusztítást vittek végbe, úgy a második, befejező rész is hamarosan beteljesüljön, és az Örökkévaló örökre eltörölje őket a Földről.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

„A védelem nemcsak a fegyverek által történik, hanem a Jóisten segítségével is”

Egyik fia éppen kint volt Izraelben, így nehéz órákat éltek át a hétvégén – mesélte Megyeri Jonatán rabbi, a Neokohn főszerkesztője a Mandinernek.

Ima a terroristák ellen küzdő izraeli katonákért

Ima magyarul és héberül az Izraeli Védemi Erők tagjaiért: