Egyiptomot is elérte a háború: drónok és rakéták csapódtak be Eilat közelében

Daniel Hagari, az IDF szóvivője pénteken azt nyilatkozta, hogy az egyiptomi vörös-tengeri Taba városára a kora hajnali órákban „a Vörös-tenger térségéből” csaptak le, ezzel nyilvánvalóan az Irán által támogatott jemeni húszi lázadókra utalva.

Taba az izraeli határon fekszik, és mintegy 10 kilométerre Eilat városától.

Az Al Arabiya műsorszolgáltató egy egyiptomi katonai szóvivőt idézett, aki szerint a csapást drón okozta.

„Az elmúlt néhány órában légi fenyegetést észleltek a Vörös-tenger térségében. A fenyegetésre vadászgépeket küldtek ki, és az ügyet vizsgálják” – mondta Hagari.

„Izrael együtt fog működni Egyiptommal és az Egyesült Államokkal, és megerősíti a védelmet a Vörös-tenger térségéből érkező fenyegetésekkel szemben”

– tette hozzá.

Az egyiptomi média szerint hat ember megsebesült a tabai csapásban.

Al Arabiya English on Twitter: „Watch: A missile strike hits a medical facility in the Egyptian Red Sea town of #Taba near #Israeli border, injuring at least six people, local reports say. Read more: https://t.co/kiGxsnC6pf pic.twitter.com/5RAtXWvfr3 / Twitter”

Watch: A missile strike hits a medical facility in the Egyptian Red Sea town of #Taba near #Israeli border, injuring at least six people, local reports say. Read more: https://t.co/kiGxsnC6pf pic.twitter.com/5RAtXWvfr3

Az egyiptomi hírszerző szolgálattal szoros kapcsolatban álló Al-Kahera hírügynökség szerint a támadás egy egészségügyi intézményt, ahol mentőautók parkoltak, és egy kórházi adminisztrációs épületet sújtott.

Az al-Kahera által meg nem nevezett biztonsági forrás szerint Egyiptom fenntartja magának a jogot, hogy reagáljon a támadásra.

Miután meghatározták a kilövés eredetét, minden lehetőség az asztalon van

– tette hozzá.

Eközben két egyiptomi biztonsági forrás közölte a Reuters hírügynökséggel, hogy a vörös-tengeri Nuveiba városában is becsapódott egy lövedék.

Egyelőre nem világos, hogy a becsapódást egy elfogás eredménye-e. A források szerint a hatóságok még több információt gyűjtenek az incidensről.

Az egyiptomi robbantások napokkal azután történtek, hogy az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók rakétákat és drónokat próbáltak kilőni Izraelre.

A múlt héten a Pentagon közölte, hogy az Egyesült Államok haditengerészetének egyik hadihajója elfogott három észak felé tartó rakétát, amelyeket az Irán által támogatott húszi lázadók lőttek ki Jemenben, és Izraelre irányulhattak.

Meg nem nevezett izraeli tisztviselők azt mondták az izraeli médiának, hogy a rakétákat Izrael irányába lőtték ki.

Izrael nincs egyedül: Szaúd-Arábia lőtt le egy Eilat felé tartó rakétát

Nem várt helyről kapott segítséget a zsidó állam.

Már Jemenből is lövik Izraelt: az amerikai flottának kellett közbelépnie

Az amerikai haditengerészet Izrael felé indított rakétákat és drónokat lőtt le a Vörös-tenger felett.