A koronaherceg hajthatatlan: Szaúd-Arábia a háború után tovább békülne Izraellel

Joe Biden amerikai elnök és Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg megállapodott abban, hogy „építenek” az Egyesült Államok által közvetített tárgyalásokra, amelyek a gázai háború kitörése előtt zajlottak Izrael és Szaúd-Arábia közötti kapcsolatok normalizálására – közölte a Fehér Ház.

Biden és bin Szalmán „megerősítette annak fontosságát, hogy a válság lecsengése után az izraeliek és palesztinok közötti fenntartható béke megteremtésén dolgozzanak, építve arra a munkára, amely Szaúd-Arábia és az Egyesült Államok között az elmúlt hónapokban már folyamatban volt” – áll a Fehér Ház közleményében.

A Biden-adminisztráció tisztviselői elismerték, hogy a normalizáció már nem a legközvetlenebb prioritás az Egyesült Államok és Izrael számára, mivel azon dolgoznak, hogy reagáljanak a Hamász október 7-i támadására. A Fehér Ház azonban ragaszkodik ahhoz, hogy továbbra is elkötelezett a cél mellett, továbbá közölte, hogy a Hamász-mészárlás egyik oka is az volt, hogy megpróbálják meghiúsítani ezeket az erőfeszítéseket.

Biden, de különösen bin Szalmán „üdvözölte a Hamász által fogva tartott túszok kiszabadítására irányuló folyamatos erőfeszítéseket, és azonnali szabadon bocsátásukra szólított fel” – olvasható a beszélgetés leiratában.

Izrael nincs egyedül: Szaúd-Arábia lőtt le egy Eilat felé tartó rakétát

Nem várt helyről kapott segítséget a zsidó állam.

A két vezető üdvözölte azt is, hogy a közelmúltban humanitárius segélyeket szállítottak Gázába, valamint hangsúlyozták a további segítségnyújtás szükségességét.

A telefonhívással kapcsolatban a szaúdiak később kiadott közleménye szerint a szaúdi trónörökös azonnali tűzszünetet szorgalmazott Gázában, elutasítva a civilek célba vételét.

Sürgette az izraeli-palesztin békefolyamat újraindítását is, Biden pedig megköszönte a regionális eszkaláció megakadályozására tett erőfeszítéseit.

Nemzetközi hírügynökségek a hónap elején arról számoltak be, hogy Rijád úgy döntött, hogy „jegeli” az Izraellel való normalizációját a háború miatt.

„Iránnak, Katarnak és Törökországnak kell befogadnia a palesztin menekülteket!”

Nikki Haley szerint a Hamász-támogató országoknak kellene befogadnia a gázaiakat.