Izraelnek nagyon nem tetszik Oroszország kötéltánca

Az izraeli külügyminisztérium nemtetszésének adott hangot Moszkva felé, miután orosz tisztviselők bírálták Izrael „kegyetlen módszereit” Gázában.

Izrael elégedetlenségét fejezte ki Oroszországgal szemben a gázai háborúval összefüggésben a zsidó állam ellen tett kijelentései miatt – közölte a külügyminisztérium a The Times of Israel nevű izraeli lappal.

Egy izraeli diplomata a héten megbeszélést folytatott egy orosz tisztviselővel, hogy kifejezze Jeruzsálem „nemtetszését Oroszország szerepével kapcsolatban” a Hamász elleni háborúban.

A diplomata hangsúlyozta Izrael reményét, hogy Moszkva „kiegyensúlyozottabb” álláspontot képvisel majd a jövőben.

Moszkva egyebek mellett benyújtott az ENSZ Biztonsági Tanácsnak egy határozatot, amelyben tűzszünetre szólított fel (nem említve a Hamászt), és felrótta Izraelnek, hogy „kegyetlen módszereket” alkalmazott a terrorcsoport elleni kampányában.

Moszkva az Izrael-Hamász háború kirobbanása óta kötéltáncot jár: igyekszik jó kapcsolatokat fenntartani mindkét féllel. Egyrészt elítélte a terrorcsoport támadásait, és támogatta Izrael önvédelemhez való jogát, ugyanakkor többször bírálta a zsidó állam offenzíváját, segélyt kért Gázának, és tűzszünetet sürgetett.

Putyin egyik megjegyzésében Gáza „elfogadhatatlan” izraeli ostromát Leningrád náci blokádjához hasonlította.

„Össze van zavarodva az erkölcsi iránytű, a terroristák váltak a hősökké”

Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija szerint túlélési stratégiát kell kialakítania a vallásos zsidóknak a nyugati országokban.

Izrael nincs egyedül: Szaúd-Arábia lőtt le egy Eilat felé tartó rakétát

Nem várt helyről kapott segítséget a zsidó állam.