Megrendülve számolt be gázai fogságáról az egyik kiszabadult izraeli túsz

A 85 éves Yocheved Lifshitzt vasárnap este engedte szabadon a Hamász. Az újságíróknak elmondta, hogy az emberrablói megverték, de az orvosok ellátták és etették, amíg Gázában tartózkodott.

A Hamász vasárnap közölte, hogy egészségügyi okokból elengedte Lifshitzt és egy második nőt, a 79 éves Nurit Coopert. Lifshitz-et és 83 éves férjét, Odedot otthonukból rabolták el. Oded még mindig fogságban van. A most szabadult egykori túsz egy békeaktivista, aki férjével együtt évekig dolgozott azon, hogy izraeli kórházakban lássanak el beteg gázai palesztinokat.

„Emberi jogi aktivisták, békeaktivisták voltak egész életükben” – mondta Daniel, Lifshitz unokája a Reutersnek, nem sokkal azelőtt, hogy megerősítették nagyanyja szabadon bocsátását.

„Több mint egy évtizeden át… beteg palesztinokat vittek a Gázai övezetből – nem Ciszjordániából, hanem a Gázai övezetből – minden héten az izraeli kórházakba, hogy kezelést kapjanak betegségükre, rákra, bármire.”

Az idős izraeli túsz, akit a Hamász vasárnap szabadon engedett, azt mondta, hogy terroristák megverték, amikor október 7-én Gázába vitték, de aztán jól bántak vele kéthetes fogsága alatt a palesztin enklávéban.

„Nem hittem volna, hogy ilyen helyzetbe kerülünk. Megvadultak”

– mondta újságíróknak. „Felrobbantották a kerítést, amit két és fél milliárd dollárért építettünk. Megtámadták a házainkat. Időseket és fiatalokat egyaránt megöltek és elraboltak különbségtétel nélkül.”

Lifshitz „rémálomként” jellemezte a helyzetet, amit átélt. Miután elfogták, azt mondta, motorkerékpárra ültették megkötözve.

„Miközben mentünk, a motoros ütött egy fapálcával”

– emlékezett vissza Lifshitz. „Nem törték el a bordáimat, de nagyon fájt ezen a területen, ami megnehezítette a légzést. Ellopták az órámat és az ékszereimet.”

Az idős nő elmondta, hogy két-három órán át gyalogoltatták a Gáza alatti alagutakban.

„Összekötözték a szülőt a gyermekével és élve elégették őket”

„Sok mindent láttam 31 éves pályafutásom során, de ez a nagyságrend és kegyetlenség szörnyű” – nyilatkozta az egyik izraeli igazságügyi orvosszakértő.

„Átmentünk az alagutakon, amíg el nem értünk egy nagy csarnokot. 25-en voltunk, és aszerint választottak szét minket, hogy melyik kibucból származunk. Öten voltunk a Nir Oz kibucból.”

Lifshitz szerint a Hamász minden fogolyhoz egy őrt rendelt ki. Az őrök beszéltek foglyaikkal, és velük ettek. Azt mondták, nem akarnak beszélni a történtekről. Emellett minden nap jött egy orvos, aki megvizsgálta a túszokat, és szükség szerint ellátta őket gyógyszerekkel.

Nem világos, hogy a többi kibucból származó emberek ugyanolyan kezelésben részesültek-e, mint a Lifshitz cellájában élők.

„Nagyon aggódtak a higiéniával kapcsolatban, és aggódtak valami miatt. Voltak vécéink, amelyeket minden nap kitakarítottak” – folytatta az idős nő, aki szerint az IDF nem volt felkészülve az október 7-i eseményekre.

„Három héttel ezelőtt tömegek érkeztek a kerítéshez. Az IDF nem vette komolyan” – mondta. „Magunkra maradtunk. Az IDF és a Sin Bét tudásának hiánya súlyosan érintett bennünket.”

Ezzel szemben azt mondta, hogy a Hamász felkészültnek tűnt az általa végrehajtott mészárlás során.

„Sokáig készültek erre”

– jegyezte meg.

Hol vannak az izraeli túszok szabadon bocsátását követelő palesztin tömegek?

„Hol vannak a palesztinok Gázában, akik fellépnek a Hamász ellen?” – teszi fel kérdést Dr. Einat Wilf, volt izraeli hírszerző és politikus.

A Hamász szabadon engedett két izraeli túszt!

Judith és Natalie Raanan már Izraelben vannak.