A Moszad volt kémfőnöke szerint „nem kell siettetni” a gázai inváziót

Josí Cohen, a Moszad volt főnöke a gázai szárazföldi invázió megkezdésének késését úgy kommentálta, hogy, jó, ha a műveletet teljesen felkészülve hajtják végre.

„Nem az a benyomásom, hogy késésről lenne szó. Minden fórumon, ahol megszólalok, azzal érvelek, hogy hagyjunk magunknak maximális időt a maximális készenlét biztosítására.

Nem szabad kapkodni. Itt nincs késés.

Gáza ostroma kritikus és elengedhetetlen, és mielőtt belépne egy ismeretlen területre, a hírszerzésnek is naprakésznek kell lennie” – mondta Cohen az izraeli 12-es csatornának adott interjújában.

Hozzátette: „Meggyőződésem, hogy a kormány nem fél a szárazföldi katonai akciótól. Van ugyanakkor egy nagy feszültség: egyrészt azt mondjuk – készüljetek -, és a hadsereg minden eszközzel tovább készül” – magyarázta.

Izraeli védelmi miniszter: három szakasza lesz a Gáza elleni háborúnak

A Hamász felszámolása után Izrael lemond a felelősségeiről Gázában – mondta Joáv Gallant.

„Másrészt bizonyos lehetőségeket nem lehet feladni a túszok szabadon engedése érdekében.

A döntéseket ezekben a kérdésekben naponta kell meghozni.”

Arra a kérdésre, hogy a politika és az IDF között bizalmatlanság van-e, azt válaszolta, hogy szerinte nincs ilyenről szó.

Cohen becslése szerint nem igaz az a jelentés, amely szerint a Hamász hajlandó 50 kettős állampolgárságú túszt elengedni.

„Nem tudok arról, hogy Izrael Állam egyáltalán tárgyalt volna a külföldi útlevéllel rendelkezők szabadon bocsátásának ilyen megkülönböztetéséről.

Izrael Állam most és mindenkor rendkívüli erőfeszítéseket tesz azért, hogy mindenkit hazahozzon.”

Miért nem indult még meg az IDF gázai inváziója?

A múlt héten még úgy látszott, hogy az IDF inváziója pénteken vagy szombaton fog megindulni. Yonah Jeremy Bob, a Jerusalem Post vezető katonai tudósítójának elemzése.