Izraeli védelmi miniszter: három szakasza lesz a Gáza elleni háborúnak

A Gázai övezetben folytatott katonai kampányának egyik izraeli célja az, hogy véget vessen Izrael felelősségének a palesztin tengerparti enklávéval kapcsolatban – mondta pénteken Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter.

Az izraeli védelmi miniszter a parlament külügyi és védelmi bizottságát tájékoztatva elmondta, hogy a gázai háborúnak három szakasza lesz.

Az első szakasz a jelenlegi katonai művelet, amelynek célja a Hamász infrastruktúrájának megsemmisítése, mondta Gallant, hozzátéve, hogy a második szakaszban „alacsonyabb intenzitású hadműveleteket” hajtanak végre, amelyek „az ellenállás fészkeit” iktatják ki.

„A harmadik szakasz megköveteli Izrael felelősségeinek megszüntetését a Gázai övezet felett, és egy új biztonsági realitás megteremtését Izrael állampolgárai számára”

– mondta a miniszter hivatala közleménye szerint.

Hagyományosan Izrael látta el Gázát energiaszükségletének nagy részével, de október 7-e után megszüntette ezt, és megtagadta, hogy vizet vagy gyógyszereket engedjen be a területre.

Gázának nincs hozzáférése a külvilághoz, kivéve Izraelen, amely szárazföldi és tengeri határainak 90%-át ellenőrzi, és Egyiptomon keresztül.

Izrael azután vette blokád alá az enklávét, hogy a Hamász 2007-ben átvette az irányítást a terület felett. Egyiptom nagyrészt támogatta a blokádot, és a Hamászt ő is a saját stabilitását fenyegető veszélynek tekinti.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

„Addig nem lesz áram és víz Gázában, amíg az elraboltak haza nem térnek!”

Izrael határozott üzenetet küldött a Hamásznak.

Miért nem indult még meg az IDF gázai inváziója?

A múlt héten még úgy látszott, hogy az IDF inváziója pénteken vagy szombaton fog megindulni. Yonah Jeremy Bob, a Jerusalem Post vezető katonai tudósítójának elemzése.