Az Európai Parlament is támogatja Izraelt a Hamász „felszámolásában”

Az Európai Parlament csütörtökön elítélte a Hamász Izrael elleni aljas terrortámadását, de komoly aggodalmának adott hangot a Gázai övezetben kialakult humanitárius helyzet miatt.

Az 500 igen szavazattal, 21 nem szavazattal és 24 tartózkodás mellett elfogadott, nem kötelező erejű állásfoglalásban a képviselők határozottan elítélték a brutális terrortámadásokat, támogatásukat fejezték ki Izraelnek és népének, és hangsúlyozták a „Hamász terrorszervezet felszámolásának” szükségességét.

A törvényhozók a Hamász által elrabolt összes túsz azonnali szabadon bocsátását is kérték, és elismerték Izrael önvédelemhez való jogát, „ahogy azt a nemzetközi jog rögzíti és korlátozza”.

Az Európai Parlament az állásfoglalásban azt is hangsúlyozta, hogy mind a Hamász támadásai, mind az izraeli válaszlépések felerősítik az erőszakot a térségben. A képviselők ezért a harcok „humanitárius szüneteltetését” kérték, és hangsúlyozták, hogy a civilek és a polgári infrastruktúra, köztük az ENSZ-munkások, egészségügyi dolgozók és újságírók megtámadása súlyosan megsérti a nemzetközi jogot.

Miért nem indult még meg az IDF gázai inváziója?

A múlt héten még úgy látszott, hogy az IDF inváziója pénteken vagy szombaton fog megindulni. Yonah Jeremy Bob, a Jerusalem Post vezető katonai tudósítójának elemzése.

A törvényhozók emellett „mélyen gyászolták a gázai Al Ahli kórházban történt közelmúltbeli robbantás során több száz ártatlan életet és megsebesültet”.

Az állásfoglalás független, nemzetközi jogi vizsgálatot követel annak megállapítására, hogy a kórház elleni támadás szándékos háborús bűncselekmény volt-e, és ha igen, az elkövetők felelősségre vonását kéri.

Megjegyzés: közben kiderült, hogy hazudott a Hamász, és szó sincs halottak százairól.

Az állásfoglalás határozottan elítéli Irán támogatását a Hamásznak és más terrorista csoportoknak a Gázai övezetben. Az EP-képviselők megismételték felhívásukat, hogy „az iráni Iszlám Forradalmi Gárda és a libanoni Hezbollah teljes egészét vegyék fel a terrorista csoportok EU-s listájára, és követelik Iránnak és az olyan országoknak, mint Katar és Oroszország, a terrorizmus finanszírozásában és támogatásában a térségben betöltött szerepének vizsgálatát”.

Elítélték továbbá a Libanonból és Szíriából Izrael felé irányuló rakétatámadásokat, és a feszültség enyhítésére szólítottak fel Kelet-Jeruzsálemben, valamint Júdeában és Szamáriában.

Az európai baloldal lemondatná az Izrael-párti Várhelyi Olivért

Az Európai Zsidó Szövetség nyílt levélben állt ki a magyar uniós biztos mellett.