Köves Slomó: Nem hittük volna, hogy újra látnunk kell ezt a megalázást

Annak ellenére, hogy a magyarországi zsidó szervezetek viszonya konfliktusokkal terhelt, most félretették a nézeteltéréseiket, és összefogtak: közös imára hívták mindazokat, akik kiállnak a terroristák által megtámadott Izrael mellett. A helyszínen az Index Köves Slomót, az EMIH vezető rabbiját kérdezte a történtekkel kapcsolatban.

A Jeruzsálem parkban fiatalok, idősebbek és gyerekek is feltűntek, kezükben izraeli zászlókkal. Az esemény békésen zajlott. Jelen volt többek között Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő, Vitézy Dávid korábbi közlekedési államtitkár, valamint a magyar kormány képviseletében Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár is – olvasható az Index eseményről készült beszámolójában.

Az eseményt Szalai Kálmán, a Tett és Védelem Alapítvány (TEV) titkára vezette.

„Gyászoljuk kegyetlenül meggyilkolt testvéreinket, és imádkozunk, hogy ismét biztonságba tudhassuk szeretteinket”

– mondta.

Grósz Andor, a MAZSIHISZ elnöke következett, aki elmondta, hogy  a Hamász terroristái amellett, hogy Izrael államot el akarják törölni a föld felszínéről, minden zsidót ellenségnek tekintenek. Ezért fontos, hogy a zsidók szerte a világban irányzattól függetlenül legyenek szolidárisak Izraellel és egymással.

Grósz Andor megnyugtatónak nevezte, hogy Magyarország Izraelnek hosszú évek óta stabil, megbízható szövetségese a nemzetközi diplomáciában, az Európai Unióban és más szervezetekben.

Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija a színpadra állva magyarul és héberül szólt az összegyűlteknek:

„Nem hittük volna, hogy újra látnunk kell ezt a megalázást, hogy emberek százait gyilkolják halomra”

– mondta.

Hatalmas tömeg gyűlt össze erősítve az Izraellel való szolidaritást

Az EMIH által szervezett rendezvényhez a másik két bejegyzett egyház, a Mazsihisz és a MAOIH mellett több tucatnyi zsidó vallási és civil szervezet csatlakozott. Ám Jiszráel cháj!

Köves Slomó a rendezvény végén az Index azon kérdésére, hogy mi a jelentősége a zsidó szervezetek összefogásának, azt válaszolta:

Van egy olyan régi magyar–zsidó vicc, hogy ha valahol két zsidó van, ott legalább három vélemény. Ez nemcsak a magyarokra, hanem a zsidókra is igaz. És néha nagyon akaratosan és eltökélten tudunk egymással veszekedni és harcolni. Magyarországon és Izraelben egyaránt. De vannak olyan pillanatok, amikor föl kell ismerni:

vannak olyan alapdolgok, amelyek összekötnek bennünket, és tulajdonképpen a legfontosabb dolgokban mégiscsak együtt vagyunk és összefogunk.

Amit az utóbbi napokban láttunk Izraelben, az egész zsidó nép számára megrendítő.

Azt is hozzátette, hogy olyat láttunk, amit 80 éve nem: civil emberek százai halálra gyilkolva, házukból kora reggel elhurcolva, mindegy, hogy gyerekekről, asszonyokról vagy idősekről van szó. Úgy véli: emlékezni kell arra, hogy milyen csodák árán jöhetett létre Izrael állam.

„A viták dacára emlékeznünk kell arra, hogy testvérek vagyunk.

És nemcsak a zsidó nép tagjai testvérek, hanem minden olyan tisztességes ember, aki hiszi azt, hogy a feladatunk egymás elfogadása és a béke megteremtése egy jobb világ érdekében, és nem az ártatlan emberek gyilkolása, kínzása” – fogalmazott.

Az Index eredeti teljes beszámolója itt olvasható.

„A védelem nemcsak a fegyverek által történik, hanem a Jóisten segítségével is”

Egyik fia éppen kint volt Izraelben, így nehéz órákat éltek át a hétvégén – mesélte Megyeri Jonatán rabbi, a Neokohn főszerkesztője a Mandinernek.