Hatalmas tömeg gyűlt össze erősítve az Izraellel való szolidaritást

Összefogva, együttesen fejezték ki szolidaritásukat és kiállásukat Izrael mellett a magyarországi zsidó felekezetek és civil szervezetek a Hámász palesztin terrorszervezet által indított brutális támadás miatt. A kiálláshoz, melyen a mostanáig mintegy ezer halálos áldozat, többezer sérült és több, mint száz túszként elrabolt izraeli miatt szervezett az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség, a másik két bejegyzett zsidó egyház, a Mazsihisz és a MAOIH mellett több tucat zsidó vallási és civil szervezet is csatlakozott, kifejezve a hazai zsidó közösség egységét ezekben a nehéz időkben.

A több, mint ezer megjelent előtt tartott beszédében Dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke úgy fogalmazott, hogy az Izraelben történtek

„érintik a diaszpóra zsidóságát csakúgy, mint a diaszpórában élő zsidókkal történtek hatnak az izraeli zsidóságra is”.

A neológ hitközség vezetője szerint

„a Hámász nem csak Izraelt, de a világ összes zsidóját és békeszerető emberét ellenségének és célpontnak tekinti”.

Köves Slomó, az EMIH rabbija felhívta a figyelmet arra, hogy ugyan az Izraelben történt események a 80 évvel ezelőtti, a zsidó nép elpusztítására irányuló barbarizmushoz hasonlatosak, jelentős különbség van a két tragikus helyzet között.

„A zsidó nép már nem olyan védtelen, mint amilyen volt. Büszkén, a zsidó államban védjük meg magunkat a világ egyik legerősebb hadserege által.”

Köves Slomó szerint

„nemcsak a zsidó nép tagjai testvérek, de minden olyan tisztességes ember is, aki hiszi azt, hogy a feladatunk egymás elfogadása és a béke megteremtése egy jobb világ érdekében”

– hozzátéve, hogy

„együtt, összefogva bizonyosan győzni fogunk, hiszen Izrael Istene velünk van.”

Raskin Smuel, a magyarországi izraeli közösség rabbija szintén az összefogás fontosságát méltatta és kiemelte, „ellentétben a Hámász embertelen terroristáival, a mi fegyverünk a szeretet és nem a gyűlölet.”

A rendezvényen a zsidó vallási és civil szervezetek vezetői gyertyagyújtással emlékeztek a terror áldozataira és zsoltárokkal, valamint imával fohászkodtak a sérültek mihamarabbi felépüléséért, illetve a száznál is több túsz biztonságos hazatéréséért.

„A védelem nemcsak a fegyverek által történik, hanem a Jóisten segítségével is”

Egyik fia éppen kint volt Izraelben, így nehéz órákat éltek át a hétvégén – mesélte Megyeri Jonatán rabbi, a Neokohn főszerkesztője a Mandinernek.