Joe Biden figyelmeztette Izrael ellenségeit, katonai támogatást ígért az IDF-nek

Az amerikai elnök ígéretet tett arra, hogy a zsidó állam meg fog kapni minden segítséget, amire szüksége van.

„Vannak pillanatok az életben – szó szerint értem –, amikor egy tiszta, hamisítatlan gonosz szabadul el ezen a világon”

– mondta elcsukló hangon az amerikai és izraeli tévécsatornák által élőben közvetített beszéde közben.

„A szülők testükkel próbálták megvédeni gyermekeiket; gyomorforgató hírek meggyilkolt csecsemőkről; egész családokat öltek meg; fiatalokat mészároltak le, miközben részt vettek egy zenei fesztiválon… nőket erőszakoltak meg, bántalmaztak, és trófeaként parádéztak velük” – folytatta az elnök elborzadva.

„Még mindig nagyon sok család várja kétségbeesetten, hogy megtudja mi történt szeretteivel. Nem tudni, hogy élnek-e vagy meghaltak, vagy [fogva] tartják őket. Csecsemők anyjuk karjában, nagyszülők tolószékben, holokauszt-túlélők, akiket elraboltak és túszul ejtettek.”

„Ez terrorizmus. De sajnos a zsidó nép számára ez nem újdonság”

– folytatta Biden.

„A Hamasz nem képviseli a palesztin nép méltósághoz és önrendelkezéshez való jogát. Kijelentett célja Izrael állam megsemmisítése és zsidó emberek meggyilkolása” – szögezte le.

Amerika segít: mozgásba lendült a flotta, érkezik a hadianyag Izraelbe

Közleményt adott ki a Fehér Ház és a védelmi miniszter.

„Mint minden nemzetnek a világon, Izraelnek is joga van válaszolni – sőt kötelessége – válaszolni ezekre a kegyetlen támadásokra”

– mondta az elnök.

Biden továbbá figyelmeztette Izrael ellenségeit, hogy ne próbáljanak meg belekeveredni a konfliktusba, egyértelmű üzenetet küldve ezzel Iránnak, amely támogatja a Hamaszt és a libanoni Hezbollahot.

Az elnök hangsúlyozta, kész „további eszközöket” megmozgatni, hogy megmutassa Washington támogatását szövetségese mellett, és megerősítse jelenlétét a régióban.

Kijelentette, hogy az Egyesült Államok katonai segélyt nyújt Izraelnek, például lőszert és elfogórakétákat a Vaskupola rakétavédelmi rendszer feltöltésére. Megígérte továbbá, hogy gondoskodik arról, hogy Izrael ne fogyjon ki a polgárai védelméhez szükséges felszerelésekből. Azt mondta, hogy a kormányzat arra fogja kérni a Kongresszust, hogy tegyen „sürgős intézkedéseket” Izrael biztonsági szükségleteinek finanszírozására.

„Ez nem pártokról vagy a politikáról szól. Ez világunk biztonságáról szól, az Amerikai Egyesült Államok biztonságáról”

– mondta Biden.

Megszólalt Irán legfelsőbb vezetője: büszkék vagyunk Palesztinára!

Kezet csókolunk a palesztinoknak, akik a támadást tervezték- üzente az ajatollah.