Amerika segít: mozgásba lendült a flotta, érkezik a hadianyag Izraelbe

Az amerikai hadsereg azt tervezi, hogy az amerikai haditengerészet hajóit és katonai repülőgépeit a támogatás jeleként közelebb rendeli Izraelhez – közölte két, a tervezést ismerő amerikai tisztviselő.

A hadimozgások azonnal megkezdődhetnek, de az összes eszköz, különösen a hajók, csak napok múlva lesznek a helyükön.

Az Egyesült Államok a civilek evakuálásán – az amerikaiak Izraelből való kijutásának segítésére – vonatkozó terveken is dolgozik.

Mindeközben Biden elnök vasárnap telefonon közölte Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel, hogy a katonai segítség „már úton van Izraelbe, és az elkövetkező napokban továbbiak is érkeznek” – közölte a Fehér Ház.

Az Axios szerint az, hogy Izrael már a háború első napján jelezte, hogy katonai segélyt kér, azt mutatja, hogy várhatóan hatalmas tűzerőre lesz szüksége a konfliktus során.

Lloyd Austin védelmi miniszter közölte, hogy az Egyesült Államok „gyorsan további felszereléssel és erőforrásokkal, köztük lőszerrel fogja ellátni az Izraeli Védelmi Erőket”.

„Az első biztonsági segítségnyújtás már ma megkezdődik, és az elkövetkező napokban érkezik”

– tette hozzá.

Két amerikai tisztségviselő elmondta, hogy az izraeli védelmi minisztérium már átadta a Pentagonnak a szükséges fegyverek listáját, amely a vadászgépekhez szükséges rakétákat és bombákat is tartalmazza.

Izrael fekete napja: a holokauszt óta nem érte ekkora csapás a zsidóságot

Az izraeli halálos áldozatok száma meghaladja a 700-at, kétezren megsebesültek és több mint 100 izraelit tartanak Gázában fogva. Összefoglalónk.