Izrael fekete napja: a holokauszt óta nem érte ekkora csapás a zsidóságot

Az izraeli halálos áldozatok száma meghaladja a 700-at, kétezren megsebesültek és több mint 100 izraelit tartanak Gázában fogva. Összefoglalónk.

  • Izrael vasárnap hivatalosan is hadiállapotot hirdetett. A Hamász egy nappal korábbi, példátlan mértékű támadásának halálos áldozatainak száma 700 fölé emelkedett, több mint száz elrabolt és a Gázai övezetbe hurcolt ember sorsa pedig továbbra is tisztázatlan.
  • Izraeli vadászrepülőgépek a nap folyamán „intenzív” légicsapásokat hajtottak végre gázai célpontok ellen, továbbá harcok folytak vasárnap legalább három településen a gázai határ közelében, amelyet egy nappal korábban a Hamász terroristái lerohantak. Továbbra is rakétatűz alatt vannak az izraeli települések, miközben a hadsereg felkészül a gázai terrorcsoport elleni, várhatóan elhúzódó harcokra.

A Hamász fegyveresei szombat reggel precedens nélküli támadásuk során nem kevesebb mint 22 dél-izraeli településre vonultak be, köztük a gázai határtól 24 kilométerre fekvő városokba és kisebb közösségekbe. Egyes helyeken órákon át mészároltak: civileket és katonákat lőttek le, miközben az izraeli hadsereg válaszlépéseket próbált tenni ellenük. Mindeközben a terroristák több ezer rakétát lőttek ki déli és közép-izraeli városokra.

A káosz és katonai kudarc sokkolta és felháborította egész Izraelt: az emberek válaszokat követelnek a nemzeti katasztrófára a hírszerzéstől, a hadseregtől és a politikusoktól.

A hivatalos becslések szerint vasárnapig több mint 700 ember halt meg a Hamász terroristái által a Gáza melletti izraeli települések ellen indított támadások során és az Izraelre kilőtt több ezer rakéta miatt, ami az ország történetének legtöbb áldozattal járó napjává tette azt.

Az egészségügyi minisztérium közölte, hogy a kórházakban fekvő sebesültek száma elérte a 2156-ot, köztük 20-an vannak kritikus és 338-an súlyos állapotban.

A Hamásztól visszafoglalt területeken az utcák, mezők és országutak tele voltak holttestekkel, elhagyott járművekkel. Sok embert a saját otthonában öltek meg a terroristák.

Reut Karp a Facebookon osztotta meg gyermekei riasztó vallomását édesapjuk, Dvir Karp és élettársa, Stav meggyilkolásáról a Re’im Kibbutzban.

„Reggel 8:20-kor terroristák hatoltak be Dvir otthonába, ő egy baltával rájuk támadt, megpróbálta megvédeni a két gyerekemet, akik vele voltak, és a szemük láttára gyilkolták meg” – posztolta. „A társa, Stav szintén megpróbálta megvédeni őket, de őt is meggyilkolták. A terrorista megnyugtatta az én Dariámat és Lavi-t, betakarta őket egy takaróval, fogott egy rúzst, és a falra írt: ‘Az al-Kasszam [brigádok] emberei nem gyilkolnak gyerekeket’.

„Három órán keresztül telefonon beszéltem Dariával, nyugtattam őt, hallottam, hogy nehezen és félve lélegzik. Hallotta, hogy valaki még mindig bent van a házban, és utasítottam, hogy maradjon csendben” – mondta Reut Karp, aki Jehudban él. Elmondása szerint végül egy fegyveres civil megtalálta és kimentette a gyerekeket az ablakon keresztül, és egy biztonságos otthonba vitte őket, ahol vasárnap még mindig ostrom alatt vannak, és nem tudják elhagyni a kibucot.

Mor Bayder szintén megosztotta a nagymamája brutális meggyilkolásának történetét, amely a Nir Oz kibucban történt.

„A nagymamámat, az egész világomat, aki megvilágította az életemet, egy szikla volt számomra és a családom számára, aki egész életében Nir Oz lakója volt, tegnap kegyetlenül meggyilkolta egy terrorista az otthonában” – írta Bayder a Facebookon. „Reggel 7 órakor láttam életem rémálmát. Egy terrorista betört az otthonába, meggyilkolta, elvette a telefonját, lefényképezte a borzalmat, és feltette a Facebook-fiókjára. Így tudtuk meg”.

Néhány esetben a Hamász terroristái épületeket gyújtottak fel Nir Ozban, hogy családokat űzzenek ki rejtekhelyeikről, majd folytatták a lövöldözést és az emberrablást.

A megölteken és sebesülteken kívül a Hamász fegyveresei közel 100 civilt és katonát ejtettek foglyul és vittek Gázába, miután több katonai támaszpontot és települést lerohantak.

A közösségi médiában aztán számos videót közzétettek, amelyeken az látszik, hogy férfiakat, nőket és gyerekeket hurcolnak be az övezetbe, miután sokukat láthatólag bántalmazták. Olyan videókat is közzétettek, amelyeken halott izraelieket, köztük katonákat hurcoltak el, akik közül néhánynak a holttestét az utcán mutogattak és gyaláztak meg.

Az IDF vasárnap közölte, hogy létrehoztak egy válságstábot, amely a Hamász terrorcsoport által a Gázai övezetben fogva tartott izraeli túszokkal kapcsolatos információk összegyűjtésére összpontosít.

Az IDF közölte, hogy a csoport „helyzetképet” állít össze a foglyok – katonák és civilek – felkutatására.

„Néhány család már kapott üzeneteket szeretteiről” – közölte az IDF.

A rendőrség és az IDF Honi Front Parancsnoksága egy szituációs szobát is létrehozott a támadásokban meghaltak azonosítására a családok által biztosított DNS-minták alapján.

A kormány Gal Hirsch tartalékos dandártábornokot, aki a 2006-os második libanoni háborúban a 91. hadosztályt irányította, nevezte ki az eltűnt és elrabolt állampolgárokkal foglalkozó kapcsolattartónak.

A kormányzati sajtóiroda, az izraeli miniszterelnöki hivatal alatt működő szerv vasárnap egy Facebook-bejegyzésben közölte, hogy a Gázában túszul ejtett túszok száma meghaladja a százat.

Az elraboltak között kisgyermekek, idősek és külföldi állampolgárok is vannak, köztük 11 thaiföldi, akik a határhoz közeli farmokon dolgoztak. Egyes hírek szerint több tucat amerikait öltek meg vagy raboltak el.

Egy egyiptomi tisztviselő elmondta, hogy Izrael segítséget kért Kairótól a túszok biztonsága érdekében, és hogy az egyiptomi hírszerzés vezetője kapcsolatba lépett a Hamásszal és a kisebb, de radikálisabb palesztin Iszlám Dzsihád terrorcsoporttal, amely szintén részt vett a támadásban, hogy információt kapjon a túszok állapotáról. Egyiptom a múltban gyakran közvetített a két fél között.

Izrael és a Hamász azonban egyaránt tagadta, hogy tárgyalások folynának a túszokról.

„Jelenleg izraeli területen harcolunk a terroristák ellen. Jelenleg nem folytatunk semmilyen tárgyalást a túszokról”

– mondta egy tisztviselő a The Times of Israelnek.

Az Izraeli Védelmi Erők vezető szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy elmondta, hogy vasárnap több mint izraeli 50 vadászgép 120 helyszínt vett célba Gáza Beit Hanún városrészében, lerombolva a Hamász támaszpontjait, amelyeket az Izrael elleni támadások indítására használtak. Összesen az IDF mintegy 800 helyszínt támadott a harcok kezdete óta, mondta Hagari.

A szóvivő ugyanakkor hozzátette, hogy „még mindig vannak Hamász-terroristák Izraelben, és az izraeli csapatok azon dolgoznak, hogy megtalálják és megöljék őket.”

„A Hamász nagy katasztrófát okozott a Gázai övezet lakóinak. Eljön majd a kemény kérdések és a kemény vizsgálat ideje, de most háborúban vagyunk, és azzal vagyunk elfoglalva, hogy megtámadjuk az ellenséget, és győzni fogunk” – tette hozzá.

A Gázában fogva tartott izraeli túszok valószínűleg megnehezítik a Gáza elleni széles körű szárazföldi izraeli offenzívát.

A Hamász vezette Gázai övezet egészségügyi minisztériuma szerint 370 palesztin halt meg és további 2200 megsebesült.

Az IDF közölte, hogy több mint 400 palesztin terroristát ölt meg, mind Izraelben, mind a gázai csapások során.

Izraelen belül azonban a biztonsági erők még 34 órával a támadás kezdete után is küzdenek az egyes településeken belül megbúvó terrorista sejtek felszámolásával.

A héber nyelvű média szerint az Izraeli Védelmi Erők harckocsikat is bevetettek a terroristák ellen a térségben.

A hadsereg közölte, hogy evakuálják a civileket a Gázai övezettel szomszédos városokból, miközben átkutatják a területet az esetlegesen még izraeli területen tartózkodó terroristák után.

Az evakuálandó települések közé tartozik Nahal Oz, Erez, Nir Am, Mefalsim, Kfar Aza, Gevim, Or Haner, Ibim, Netiv Ha’asara, Yad Mordechai, Karmia, Zikim, Kerem Shalom, Kissufim, Holit, Sufa, Nirim, Nir Oz, Ein Hashlosha, Nir Yitzhak, Be’eri, Magen, Re’im, Sa’ad és Alumim.

„A helyzet értékelésének megfelelően további evakuálásokat hajtanak végre” – közölte az IDF.

Sok civil még mindig otthonában rejtőzik, az áldozatok után leső terroristáktól való félelmükben.

Az összes ismert túszejtési helyzet, amelyben izraeli civileket tartottak fogva a Hamász fegyveresei izraeli területen, az éjszaka folyamán megoldódott, a hadsereg és a rendőrség erői megölték a terroristákat és kiszabadították foglyokat a több órás patthelyzet után Szderotban, Ofakimban és Be’eri Kibbutzban.

A félelem azonban, hogy a terroristák még mindig szabadon garázdálkodhatnak az egész országban, továbbra is fennállt, és az ország nagy részét továbbra is nyugtalanságban tartja.

Emellett egész nap szórványos rakétatűz volt, főként déli izraeli települések felé, ellentétben az egy nappal korábbi sortüzekkel, amelyek Tel-Aviv és Jeruzsálem térségeit vették célba.

Négy ember megsebesült, egyikük súlyosan, egy Szderót környéke felé irányuló rakétatűzben. Az önkormányzat szerint legalább hat épületet ért találat, a Sdot Negev regionális tanácsa pedig elrendelte, hogy a lakosok további értesítésig maradjanak óvóhelyeken.

Izrael és Libanon északi határán a Hezbollah terrorcsoport szintén izraeli állásokra lőtt, ami izraeli ellencsapásokat váltott ki, és aggodalmat keltett egy második front megnyílásával kapcsolatban.

Joáv Gallant védelmi miniszter utasította az IDF belügyi parancsnokságát, hogy állítson össze terveket az Izrael északi határán fekvő városok esetleges kiürítésére, ha ezen a fronton is harcok törnének ki.

Eközben a hadsereg a tartalékos katonák tömeges behívását hajtja végre. A hadereseg vezetőinek ígérete szerint példátlan katonai válaszlépés előkészítése zajlik, amelynek során számos erőt irányítanak délre és északra is.

Izraelt széles körű támogatásáról biztosították a nyugati kormányok és politikusok, akik közül sokan elítélték a Hamász támadását és a civilek lemészárlását és szisztematikus elrablását.

Korábban soha nem látott támadás érte Izraelt, kitört a háború

A rengeteg sebesült miatt a hatóságok minden izraelit arra buzdítanak, hogy a keressék fel a kijelölt véradó helyeket.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem jelenítünk meg hirdetéseket.