Jean-Claude Juncker szerint Ukrajna „teljesen korrupt”

Az Európai Bizottság korábbi elnöke szerint Kijev nem áll készen az EU-csatlakozásra – írta meg a Politico.

„Bárki, akinek bármi köze volt Ukrajnához, tudja, hogy ez az ország a társadalom minden szintjén korrupt.

Az erőfeszítései ellenére nem áll készen a csatlakozásra, masszív belső reformfolyamatokra van szüksége” – mondta Jean-Claude Juncker az Augsburger Allgemeine című német lapnak adott, csütörtökön megjelent interjújában.

„Hamis ígéreteket tenni az ukránoknak az EU-csatlakozással kapcsolatban nem lenne jó sem az EU-nak, sem Ukrajnának”

– tette hozzá Juncker, aki 2014 és 2019 között volt Brüsszel első embere.

„Nem kellene hamis ígéreteket tenni az ukrán embereknek, akik amúgy is a szenvednek” – magyarázta Juncker. „Nagyon dühös vagyok egyes európai hangok miatt, akik azt mondják az ukránoknak, hogy azonnal tagok lehetnek”.

Juncker szerint Ukrajnával kapcsolatban évek óta kérdéses, hogy milyen eredményeket ért el a korrupció elleni küzdelemben.

Fagyos fogadtatásban részesült az ukrán elnök Washingtonban

Zelenszkij amerikai útja nem egészen úgy sikerült, ahogyan azt eltervezte.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság jelenlegi vezetője és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is jóval optimistább, mint Juncker Ukrajna csatlakozását illetően.

Kedden a POLITICO arról számolt be, hogy három diplomata szerint az EU arra készül, hogy tárgyalásokat kezdjen Ukrajnával a jövőbeli csatlakozásról, amelynek hivatalos bejelentése már decemberben várható.

Annalena Baerbock német külügyminiszter keddi kijevi látogatása során – amely az uniós külügyminiszterek első, a blokkon kívüli informális találkozójának része volt – hangsúlyozta, hogy

„Ukrajna jövője az Európai Unióban van. A mi szabadságközösségünkben, amely Lisszabontól Luhanszkig terjed”.

Szeptemberben Baerbock egy kijevi útja során azt is megjegyezte, hogy Ukrajnának többet kell tennie a korrupció felszámolása érdekében.

Von der Leyen pozitívan nyilatkozott Ukrajna tagságának ügyéről, és szeptemberi, az Unió helyzetéről szóló beszédében is a 30 országból álló Európai Unió bővítését szorgalmazta.

„Támadjuk meg az iráni dróngyárakat” – titkos javaslattal állt elő Ukrajna

Titkos dokumentumokat hozott nyilvánosságra az egyik legnagyobb brit lap.