„Támadjuk meg az iráni dróngyárakat” – titkos javaslattal állt elő Ukrajna

Titkos dokumentumokat hozott nyilvánosságra az egyik legnagyobb brit lap.

Ukrajna azt javasolta nyugati szövetségeseinek, hogy támadják meg a dróngyárakat Iránban, Szíriában és Oroszországban – írta meg a The Guardian nevű brit lap egy titkos dokumentumra hivatkozva, amelyet állítólag a kijevi kormány a múlt hónapban adott át a nyugati szövetségeseinek. Ukrajna nagy hatótávolságú rakétákat is kért, hogy saját maga is képes legyen ilyen támadásokat végrehajtani, ha a nyugati országok félnek saját maguk végrehajtani azokat.

„Bár nem világos, hogy Ukrajna komolyan fontolgatja-e ezt a lehetőséget, az ötlet puszta felvetése is jelzi, hogy Kijevben nagy az aggodalom Irán és Oroszország egyre szorosabbra fűződő szövetsége miatt, amely szövetség Izraelben és az Egyesült Államokban is aggodalmat kelt”

– olvasható a cikkben.

A 47 oldalas dokumentum új részleteket tartalmaz az iráni Shahad öngyilkos drónokról, amelyeket Oroszország számos ukrán város elleni támadásban használt. Csütörtök reggel újabb 44 ilyen drónt indítottak célpontok ellen Ukrajna-szerte, és Kijev szerint 34-et elfogtak közülük. Irán a dokumentum szerint nehezen tudja kielégíteni a drónok iránti növekvő oroszországi keresletet, és egy szíriai gyárral igyekszik diverzifikálni a gyártást. A dokumentum állítása szerint azonban a gyártás magába Oroszországba, Tatárföldre költözik, bár Irán továbbra is szállítani fog alkatrészeket.

A dokumentumban Ukrajna azt javasolja, hogy „rakétatámadásokat hajtsanak végre ezen drónok iráni, szíriai, valamint egy potenciális oroszországi gyártóüzem ellen”. A dokumentumban egy másik javaslat is szerepel:

„A fentieket az ukrán védelmi erők hajthatják végre, ha a partnerek biztosítják a megsemmisítéshez szükséges eszközöket”.

Fagyos fogadtatásban részesült az ukrán elnök Washingtonban

Zelenszkij amerikai útja nem egészen úgy sikerült, ahogyan azt eltervezte.

Ahogyan arra a lap felhívja a figyelmet, nemrég még arról szóltak a hírek, hogy a ukrán különleges erők Afrikában hajtanának végre titkos műveletet. A CNN a múlt héten arról számolt be, hogy egy általa végzett vizsgálat szerint valószínűleg ukrán különleges erők állnak egy sor UAV-támadás és szárazföldi művelet mögött Szudánban. Ezek a támadások a jelentés szerint az RSF milícia ellen irányultak, amely hónapok óta harcol a szudáni hadsereg ellen, és vélhetően kapcsolatban áll az orosz Wagner csoporttal.

A „The Guardian” által közölt titkos dokumentumból egy másik részletre is fény derült: Ukrajna szerint az iráni drónok számos nyugaton gyártott alkatrészt tartalmaznak. A dokumentum szerint az Ukrajnában lezuhant egyik Shahed-131-es esetében 52 olyan alkatrészt fedeztek fel, amelyeket nyugati országokban gyártanak. A „Shahed-136” modell maradványaiban mintegy 57 ilyen alkatrészt fedeztek fel. A dokumentum öt olyan európai vállalat nevét sorolja fel, amelyek ugyanezeket az alkatrészeket gyártják, és megállapítja, hogy a különböző vállalatok

Hollandiában, Németországban és Lengyelországban – de Európán kívüli országokban, például az Egyesült Államokban, Kanadában és Japánban is – találhatók.

A „The Guardian” szerint a dokumentum nem tesz állításokat az említett vállalatok tiltott üzleteléseiről, és jelzi, hogy az alkatrészeket más országokon, például Törökországon, Indián, Kazahsztánon, Üzbegisztánon, Vietnamon és Costa Ricán keresztül importálják Iránba. Ugyanakkor Bart Groothuis, az Európai Unió parlamentjének tagja, aki a biztonsági ügyek bizottságában ül, a brit lapnak azt mondta, hogy az európai hírszerző szolgálatok között hiányzik a koordináció, amikor a nyugati technológiák helytelen használatáról van szó.

Rossz hír Izraelnek: Irán korszerű kiképző repülőgépeket kapott Oroszországból

Irán jelenleg főként elavult vadászrepülőgépekkel rendelkezik, amelyek még a hidegháború korszakából származnak.