Fagyos fogadtatásban részesült az ukrán elnök Washingtonban

Zelenszkij amerikai útja nem egészen úgy sikerült, ahogyan azt eltervezte.

Kilenc hónappal ezelőtt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök először hagyta el titokban a háború sújtotta országát, hogy beszédet tartson a kongresszus előtt. Miért fontos ez? A kétperces álló ováció, amelyet akkor kapott – mind a demokratáktól, mind a republikánusoktól -, távoli álomnak tűnik ahhoz képest, amivel csütörtökön, második háborús washingtoni útja során szembesült – írja az Axios.

A lap szerint Biden elnök fogadalma, hogy „amíg szükséges” támogatja Ukrajnát, komolyan veszélybe került, valamint Zelenszkij személyes felhívásainak hatékonysága is megkérdőjeleződött, mivel republikánusok tucatjai használták fel a látogatását arra, hogy gúnyolódjanak rajta.

J.D. Vance szenátor és Chip Roy képviselő vezetésével hat republikánus szenátor és 22 képviselő csütörtökön levelet küldött a Fehér Háznak, amelyben ellenezték Biden tervét, hogy 24 milliárd dollárnyi további támogatást nyújtsanak Ukrajnának.

Kevin McCarthy képviselőházi (republikánus) elnök ugyan négyszemközt találkozott Zelenszkijjel, de elutasította a kérését, hogy a kongresszus ülésén is felszólalhasson.

„Egyszerűen nem volt rá időnk”

– mondta a házelnök újságíróknak.

A Pentagon finanszírozásáról szóló szavazást elutasító konzervatív keményvonalasok nyomására a Republikánus Párt vezetése most azt fontolgatja, hogy minden Ukrajnával kapcsolatos rendelkezést kivesz a törvényjavaslatból.

„A Házban jelenleg nincs pénz Ukrajnára” – mondta Byron Donalds képviselő, a jobboldali Freedom Caucus tagja újságíróknak.

„Őszintén szólva nem a legjobbkor van itt [Zelenszkij].”

Egy ukrán forrás az Axiosnak elmondta, hogy Zelenszkij találkozója McCarthyval és más képviselőházi tagokkal nagyon nyílt és közvetlen volt.

A forrás szerint Zelenszkijt bizonyos értelemben felbátorította az, amit a törvényhozóktól hallott, de a Capitol Hillről „nagyon reálisan” távozott a Fehér Házzal kapcsolatos dolgok állásáról.

Mi az az ukrán győzelem, amiben a Nyugat valójában érdekelt?

Végre a nyugati tábornokok az asztalra csaptak és kimondták azt amiről hónapok óta beszélek. Robert C. Castel jegyzete.

Nem csak a republikánusok csalódtak Zelenszkijben

A Biden-kormányzat úgy döntött, hogy nem biztosítja Ukrajnának az ATACMS néven ismert nagy hatótávolságú rakétákat, amelyek lehetővé tennék Kijev számára, hogy jóval a vonalak mögött csapást mérjen az orosz erőkre.

„Biden nem veszi le kérdést az asztalról a jövőben sem”

– mondta Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó az újságíróknak, de a döntés csalódást okozott az ukrán tisztviselőknek, akik bíztak abban, hogy a kérésüknek eleget tesznek.

Európában pedig a lengyel kormány jelentette be, hogy nem küld több fegyvert Ukrajnának, mivel a két ország között a gabonaimport miatt egyre nagyobb a feszültség.

Mindezek ellenére a Fehér Ház és a szenátorok nagy többsége továbbra is egységesen kiáll Ukrajna mellett.

Chris Van Hollen demokrata szenátor az Axiosnak elmondta, hogy Zelenszkij „szívből beszélt, és az üzenete világos volt” a 100 amerikai szenátorral tartott zárt ajtós megbeszélésen.

„Ebben a pillanatban nem tétovázhatunk, és bármilyen megingás Vlagyimir Putyin és agressziós háborúja győzelmét jelentené” – mondta.

Van Hollen elmondta, hogy több szenátor, főként republikánusok, megkérdezték Zelenszkijt, hogyan magyarázzák el választóiknak, miért kellene az Egyesült Államoknak több támogatást nyújtania Ukrajnának.

„De nem azt sugallták, hogy ellenzik, hogy több segélyt adjunk Ukrajnának”

– tette hozzá Van Hollen.

Biden a Fehér Ház kabinetszobájában találkozott Zelenszkijjel, és bejelentette, hogy az első amerikai Abrams harckocsik a jövő héten érkeznek Ukrajnába. Bejelentett továbbá egy új, 325 millió dollár értékű katonai segélycsomagot is, amely páncéltörő rakétákat és légvédelmi technológiát tartalmaz.

„Volt egy mondat, amely mindent összefoglalt, és szó szerint idézem őt” – mondta Chuck Schumer demokrata szenátusi többségi vezető a Zelenszkijjel való találkozó után újságíróknak.

„Ha nem kapjuk meg a segélyt, elveszítjük a háborút”

– idézte az ukrán elnököt Schumer.

Zelenszkijt felbosszantotta Trump „béketerve”

Az ukrán elnök Trump sokat ismételt állításaira reagált, miszerint „24 órán belül” képes lenne megállítani Oroszország invázióját. Ugyan azt soha nem mondta el hogy hogyan.