Zelenszkijt felbosszantotta Trump „béketerve”

Zelenszkij elnök dühösen reagált Donald Trump „tervére” az ukrajnai háború megállítására, mondván, ha a volt amerikai vezetőnek „van valami okos ötlete”, akkor „ossza meg velünk”.

A CNN-nek adott interjúban az ukrán elnököt arról kérdezték, hogy mit gondol Trump közelmúltbeli megjegyzéseiről, amelyekben azt mondta, hogy „24 órán belül” képes lenne tárgyalni a teljes körű invázió befejezéséről.

Trump az elmúlt hónapokban többször is hangoztatta ezt az állítást, de nem fejtette ki részletesen, hogyan érné ezt el ténylegesen, csupán annyit mondott, hogy csak annyit kellene tennie, hogy „beülteti őket egy szobába”, és „bizonyos dolgokat mond Putyinnak”, valamint „bizonyos dolgokat mond Zelenszkijnek”.

A tervekről kérdezve a láthatóan izgatott Zelenszkij ukránul beszélve azt mondta:

„Ha [Trumpnak] vannak okos ötletei, természetesen megoszthatja velünk. Nyilvánosan megoszthatja az ötletét most, ne vesztegesse az időt, hogy ne veszítsünk el több embert, és elmondhatja: »Az én képletem az, hogy megállítsuk a háborút és ezt az egész tragédiát és megállítsuk az orosz agressziót«, elmondhatja, hogyan látja, hogyan lehet Oroszországot kiszorítani a földünkről. Máskülönben nem a béke globális eszméjét mutatja be”.

Zelenszkij arra a következtetésre jutott, hogy

„az az elképzelés, hogyan vegyék el a területünk egy részét, és adjuk oda Putyinnak, az nem a békeformula”.

A CNN műsorvezetője, Wolf Blitzer ezután megkérdezte Zelenszkijt, hogy Ukrajna kész-e területeket átengedni Oroszországnak.

Zelenszkij angolra váltva válaszolt: „Nem állunk készen [arra, hogy területeket adjunk át Oroszországnak]. De a kérdés Trump számára – vagy akié az ötlet – az, hogy »készen áll-e az Egyesült Államok arra, hogy területeket adjon át, miután Putyin azt mondta, hogy atomfegyvereket vetne be«.

„Ez tehát azt jelenti, hogy az országok, beleértve az Egyesült Államokat és az EU-t is – félnek, mert az emberek félnek az ilyen üzenetektől – készek megadni Putyinnak, amit akar”.

Zelenszkij ezután azt mondta, hogy ez csak Putyin Ukrajna elleni agresszióját jutalmazná, és további, Oroszország által irányított konfliktusoknak teremtene terepet.

„Miután tárgyalunk Putyinnal, ő majd újabb „kívánságlistával” hozakodna elő – mondta.

Míg Zelenszkij nem rajong Trump javasolt tervéért, az dicséretet váltott ki Putyinból, aki nemrég azt mondta: „Azt halljuk, hogy Trump úr azt mondja, hogy néhány napon belül megoldja az összes égető kérdést, beleértve az ukrán válságot is.

„Nem tehetünk mást, mint hogy örülünk ennek”.

Az NBC Newsnak adott, vasárnap megjelent interjújában Trump látszólag örült a dicséretnek, mondván: „Nekem tetszik, hogy ezt mondta…”.

Először találkozott Netanjahu és Erdogán

Az ENSZ Közgyűlésén megtartott találkozón a szaúdiakkal kötendő izraeli béke és kölcsönös látogatás is szóba került.

„És én kidolgoznék egy üzletet. Megállapodást kötnék. Sokkal könnyebb lett volna, mielőtt a háború elkezdődött volna.”

Trump ugyanakkor nem volt hajlandó részletezni a tervét, mondván, hogy „ha pontosan elmondom, elveszítem minden alkupozíciómat”.

Hozzátette:

„De bizonyos dolgokat mondanék Putyinnak. Mondanék bizonyos dolgokat Zelenszkijnek, mindkettőjükkel jól kijövök”.

Júniusban a Fox News egyik rendezvényén Trumo azt mondta: „Be fogom őket terelni egy szobába, erre tudok egy pontos módszert. Azt mondod az egyiknek, hogy ‘nem kapsz semmit, hacsak nem egyezel meg’. A másiknak azt mondod, hogy ‘sokat fognak kapni, hacsak nem egyezel meg’.

„És csak leülteted őket, hogy el kell dönteniük, hogy mit akarnak.”

Bár Trump nem mondta meg, hogy melyik „szerepet” melyik vezetőre osztaná, de sokaknak úgy tűnik, hogy arra kényszerítené Ukrajnát, hogy elfogadja az orosz erők által jogellenesen elfoglalt és annektált területek elvesztését azzal a fenyegetéssel, hogy még többel jutalmazza Putyin elnököt, ha nem hajlandók elfogadni az ajánlatát.

Újabb pofont kapott a fekete-tengeri orosz flotta

Az ukránoknak sikerült telibe kapnia az oroszok egyik tengeralattjáróját.