Újabb pofont kapott a fekete-tengeri orosz flotta

A hétfőn közzétett fotókon egy tátongó lyuk látható annak az orosz tengeralattjárónak a hajótestén, amely a múlt héten a Krímben lévő szevasztopoli hajógyár elleni ukrán támadásban sérült meg.

Szakértők értékelése szerint az orosz tengeralattjáró – a Rosztov-on-Don – javítása éveket és dollármilliókat vehet igénybe.

A felvételek napokkal azután készültek, hogy Ukrajna célba vette az orosz haditengerészet fekete-tengeri flottáját, megrongálva a javítás alatt álló tengeralattjárót és egy másik hajót, a Minszket.

A szakértők értékelése szerint a tengeralattjárót kétszer találták el. Egy haditengerészeti elemző úgy véli, hogy

a sérülés miatt a tengeralattjáró valószínűleg „a háború végéig” kikerül Oroszország fekete-tengeri flottájából.

CIT (en) on Twitter: „CIT received exclusive photos of the damaged Russian submarine Rostov-on-Don. They indicate she received two hits, one of which is not visible from the satellite imagery.1/2 pic.twitter.com/pYJ5n4n07H / Twitter”

CIT received exclusive photos of the damaged Russian submarine Rostov-on-Don. They indicate she received two hits, one of which is not visible from the satellite imagery.1/2 pic.twitter.com/pYJ5n4n07H

Nyugati hírszerzési jelentések szerint a Minszk partraszálló hajó „szinte biztosan teljesen megsemmisült”, míg a Rosztov tengeralattjáró valószínűleg „katasztrofális károkat” szenvedett.

A Rosztov-on-Don elvesztésével a fekete-tengeri orosz flotta négy cirkálórakétával felszerelt tengeralattjárójának egyikét veszítette el.

Először fog találkozni a háború kitörése óta Netanjahu és Zelenszkij

Az ENSZ-közgyűlésen tartanak négyszemközti találkozót.