Először fog találkozni a háború kitörése óta Netanjahu és Zelenszkij

Benjámin Netanjahu miniszterelnök az ENSZ-közgyűlés alkalmával fog találkozni Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel  – jelentette be kedden Evgen Kornyijcsuk, Ukrajna izraeli nagykövete.

A két vezető a múlt héten beszélt egymással, és egyebek mellett ros hásáná, a zsidó újév alkalmából az ukrajnai Umán városába irányuló zsidó zarándoklatról tárgyaltak.

Netanjahu egyike azon kevés nyugati vezetőnek, aki nem tett hivatalos látogatást Kijevben, annak ellenére, hogy Kijev többször meghívta és az izraeli külügyminisztérium is javasolta a látogatást.

Februárban Eli Cohen izraeli külügyminiszter járt az ukrán fővárosban és találkozott Zelenszkijjal.

Kapcsolódó hír, hogy Kim Dzsong Un észak-koreai vezető szerdán Vlagyimir Putyin elnökkel találkozott az Oroszország távol-keleti részén található űrrepülőtéren, ahol valószínűleg arról tárgyaltak, hogy Oroszország lőszert szeretne vásárolni, hogy feltöltse az ukrajnai háború miatt kimerült készleteit.

A találkozó aláhúzza az együttműködés elmélyülését, miközben a két elszigetelt vezető külön-külön is konfrontációdott az Egyesült Államokkal.

Észak-Korea a lőszerellátásért cserébe valószínűleg élelmiszer- és energiaszállítmányokat, valamint kifinomult fegyvertechnológiák átadását kéri.

Izrael és Szaúd-Arábia a szemünk előtt írt történelmet

Egy izraeli delegáció érkezett meg szép csendben az arab olajmonarchiába.