„Izrael cselekedni fog” – Irán két hétre van attól, hogy atombombája legyen

Az amerikai védelmi minisztérium jelentése szerint Irán jelenleg nem törekszik atomfegyverek előállítására, de napokon belül képes lenne rá.

Az amerikai védelmi minisztérium tömegpusztító fegyverek elleni küzdelemről szóló jelentése szerint ez a rövid előállítási idő azért vált lehetségessé, mert Irán már rendelkezik az atombombához szükséges infrastruktúrával és know-how-val.

A jelentés, amely felvázolja Washington stratégiai megközelítését a tömegpusztító fegyverek elterjedése ellen, a következőket tartalmazza:

„A felmérések szerint Irán jelenleg nem folytat nukleáris fegyverprogramot, de rendelkezik azzal a kapacitással, hogy kevesebb mint két hét alatt elegendő hasadóanyagot állítson elő egy nukleáris eszközhöz”

– írják.

Fontos megemlíteni, hogy a múlt hónapban Irán (újra) megtiltotta a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ellenőreinek, hogy felügyeljék nukleáris tevékenységét.

„Határozottan elítélem ezt az aránytalan és példátlan egyoldalú intézkedést”

– mondta akkor Rafael Grossi, a NAÜ igazgatója.

Teherán lépése válasz volt az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország által a NAÜ kormányzótanácsában kiadott figyelmeztetésre.

A három ország arra figyelmeztetett, hogy a testület további lépéseket fog tenni, ha az iszlám köztársaság nem tesz eleget a NAÜ korábbi határozatainak, amelyekben azt követelik, hogy adjon magyarázatot az Irán különböző helyszínein talált, dúsított uránrészecskékre.

„Ma a világ azt látja – és ezt mindenképpen hangsúlyozni fogom -, hogy Irán megszegi minden kötelezettségvállalását, hogy arcátlanul hazudik, és hogy szándékában áll mind atomfegyvereket kifejleszteni, mind pedig folytatni agresszióját a térségben” – figyelmeztetett Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, mielőtt a múlt hónapban elutazott, hogy beszédet mondjon az ENSZ-közgyűlésen New Yorkban.

Irán lépése egyébként azt követően történt, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter aláírta bizonyos szankciók megszüntetését, amelyek megnyitják az utat a nemzetközi bankok előtt, hogy feloldják 6 milliárd dollárnyi iráni pénzeszköz befagyasztását.

Izraelnek nem érdeke, hogy védelmi paktumot kössön az Egyesült Államokkal?

Egyetlen idegen állammal kötött szerződés sem helyettesítheti egy nemzet azon képességét, hogy saját maga döntse el, mit kell tennie önmaga védelmében. Vélemény.

Tzachi Hanegbi izraeli nemzetbiztonsági tanácsadó a múlt hónapban arra figyelmeztetett, hogy Jeruzsálemnek nem lesz más választása, mint cselekedni, ha Irán 60% fölé dúsítja az uránját.

„Ha Irán 60% feletti urándúsításba kezd, és mi ezt azonosítjuk – és nincs olyan lehetőség, hogy nem fogjuk, mert a világ nem ismerné el -, az eredmény az lesz, hogy Izrael kényszerűségből cselekedni fog”

– mondta. „Nem lenne más választása”.

Hanegbi szerint egy ilyen fejlemény azt jelezné, hogy „Irán egyértelműen [nukleáris] bombára törekszik”.

„Nem kockáztathatjuk a sorsunkat”

– tette hozzá Hanegbi, anélkül, hogy pontosította volna, hogyan reagálna Izrael.

Az év elején a NAÜ ellenőrei 83,7%-ra dúsított urán „részecskéit” észlelték Irán egyik földalatti nukleáris telephelyén.

Akkor a tudósítások egy meg nem nevezett izraeli tisztviselőt idéztek, aki azt mondta, hogy Jeruzsálem nem tekinti a fejleményt katonai akció kiváltó okának, mert Teherán nem halmozott fel nagy mennyiségben „ilyen szintű” anyagot. Irán egyébként 2021 áprilisa óta dúsítja az uránt 60 százalékos szintre.

A NAÜ legutóbbi jelentése kimutatta, hogy Teherán továbbra is közel fegyverminőségűre dúsított uránt halmoz fel. A jelentés 121,6 kilogrammra tette az iszlám köztársaság 60%-ra dúsított uránkészletét, szemben a májusi 114 kilogrammal és a februári 87,5 kilogrammal.

A 60%-os tisztaságúra dúsított urán technikai szempontból csak egy rövid lépésre van a 90%-os, fegyverminőségűnek tekintett urániumtól.

Az izraeli külügyminiszter felhívást intézett a világ vezetőihez

Ne dugjátok homokba a fejeteket! – írja Eli Cohen, határozott nemzetközi fellépést sürgetve.