Az izraeli külügyminiszter felhívást intézett a világ vezetőihez

Eli Cohen külügyminiszter a The Telegraph című napilapban megjelent véleménycikkében határozott nemzetközi fellépést sürget Irán nukleáris programjával szemben.

Eli Cohen külügyminiszter szombaton a The Telegraph című brit napilapban közölt egy véleménycikket, amelyben arra figyelmeztetett, hogy Irán minden ország számára fenyegetést jelent, és meg kell állítani.

„1979-ig” – jegyezte meg Cohen – „Izrael és Irán között normalizált, sőt kitűnő diplomáciai kapcsolatok voltak. A két országnak nincs közös határuk, és a nemzetek között nincs ellenségeskedés – sőt, a két közel-keleti kultúra és nép között több ezer éves kölcsönös megbecsülés van”.

„A töréspontot a két ország kapcsolatában az iszlám forradalom jelentette”

– mutatott rá Cohen. „Azóta az iráni ajatollah rezsim agresszív és erőszakos Izrael-ellenes és antiszemita politikát folytat. Finanszírozza a terrorizmust, Izrael állam elpusztítására szólít fel, és folyamatosan tömegpusztító fegyverek beszerzésére tett kísérletet, amelyek lehetővé teszik a szélsőséges rezsim számára, hogy végrehajtsa a zsidók Közel-Keletről való etnikai megtisztításának tervét.

A zsidó népnek, különösen a múltbeli tapasztalatok fényében, komolyan kell vennie ezeket a fenyegetéseket”.

A külügyminiszter hozzátette, hogy „az iráni Iszlám Forradalmi Gárda tevékenysége az egész Közel-Keleten, valamint Ázsiában, Európában és Amerikában is megtalálható. Terrorizmusa a Hezbollahon keresztül eléri Libanont, a palesztin Iszlám Dzsihádon keresztül Gázát, Szíriát, Jement és még sok mást”.

Új szelek fújnak Európában? Izrael-EU csúcstalálkozóra készülnek Jeruzsálemben

Izrael külügyminisztere szerint országa „új fejezetet nyit az EU-val való kapcsolataiban”.

„Irán rákos daganatként terjeszkedik és kárt okoz minden egyes helyen, ahová eljut.

Irán aláássa a globális biztonságot és fenyegeti Izrael állam létét. Nincs még egy olyan ország, amelyet fenyeget, miközben atomfegyverek kifejlesztésére törekszik” – figyelmeztetett a külügyminiszter.

Izrael – hangsúlyozta Cohen – „soha nem fogja megengedni, hogy az iráni terrorrezsim atomfegyverhez jusson. Elszántak vagyunk, és nem fogunk habozni, hogy minden rendelkezésünkre álló eszközt bevetünk e célból.

Már bebizonyítottuk, hogy képesek vagyunk eljutni Irán legrejtettebb titkaihoz, és azt javaslom, hogy az ajatollah rezsim ne tesztelje képességeinket”.

„Eddig nem jártak eredménnyel a nemzetközi közösség kísérletei, hogy meghiúsítsák Irán törekvését egy illegális katonai célú nukleáris fegyverre, az iráni kormány pedig semmibe vesz minden nemzetközi normát: hazudik, hamis dolgokat állít. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) nemrég közzétett egy jelentést, amely szerint Irán 90 százalékhoz közeli dúsítási szintre dúsított uránt” – tette hozzá Cohen.

A külügyminiszter rámutatott, hogy „a nemzetközi közösség kudarcot vallott az iráni rezsimmel szemben”, de hozzátette, hogy „még van remény.

A szélsőséges iráni rezsimmel szembeni határozott nemzetközi fellépés, a gazdasági és politikai nyomásgyakorlás, valamint egy jelentős és hiteles katonai fenyegetés változásokat hozhat Irán politikájában mind külsőleg, mind belsőleg, a saját polgáraival szemben”.

„Felszólítom a világ országait:

Irán veszélyesebbé teszi a világot, és szisztematikusan megsérti az emberi jogokat. Ne dugják tovább a fejüket a homokba, ideje cselekedni”

– zárta cikkét.

Az izraeli külügyminiszter hálás Magyarországnak

Eli Cohen szerint kölcsönös tiszteleten alapuló, baráti viszony van Izrael és Magyarország között.