Új szelek fújnak Európában? Izrael-EU csúcstalálkozóra készülnek Jeruzsálemben

Eli Cohen izraeli külügyminiszter Brüsszelben járva megpróbálta helyrehozni a kapcsolatokat uniós kollégájával, Josep Borrellel.

Eli Cohen izraeli külügyminiszter Brüsszelben találkozott európai uniós kollégájával, Josep Borrellel.

A megbeszélés a felek között több mint két és fél órán át tartott, köztük egy több mint egyórás négyszemközti eszmecserével. A találkozót követően Cohen azzal dicsekedett, hogy „Izrael új fejezetet nyit az EU-val való kapcsolataiban”.

„Úgy döntöttünk, hogy idén EU-Izrael csúcstalálkozót tartunk, és azt tervezzük, hogy Jeruzsálemben rendezzük meg”

– mondta.

Borrell a maga részéről „elítélte az izraeliek elleni közelmúltbeli terrorista és rakétatámadásokat, és hangsúlyozta az EU elkötelezettségét Izrael önvédelemhez való joga mellett”.

Josep Borrell Fontelles on Twitter: „First in person encounter with Israeli Foreign Minister Eli Cohen @elicoh1.EU-#Israel cooperation is strong, and we want to further deepen our relationship and dialogue on various bilateral and regional topics.https://t.co/E4YThle0rr pic.twitter.com/bmzPKg6B6B / Twitter”

First in person encounter with Israeli Foreign Minister Eli Cohen @elicoh1.EU-#Israel cooperation is strong, and we want to further deepen our relationship and dialogue on various bilateral and regional topics.https://t.co/E4YThle0rr pic.twitter.com/bmzPKg6B6B

Cohen hangsúlyozta továbbá az iráni atomprogram megállításának és a teheráni rezsimmel szembeni szankciók bevezetésének fontosságát.

„Itt az ideje, hogy megállítsuk a nukleáris Iránt”

– mondta.

Cohen találkozott Roberta Metsolával, az Európai Parlament elnökével és Margaritis Schinas európai bizottsági alelnökkel.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, márciusban Cohen még élesen bírálta Borrellt, amiért a palesztin terrortámadásokat az IDF által végrehajtott műveletek közé egyenlőségjelet tett.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Izrael-barátsága miatt támadják a magyar EU-biztost

Egy palesztin lap szerint Várhelyi Olivérnek az „Izrael-lobbi” helyett inkább „antiszemita főnökével”, Orbán Viktorral kellene foglalkoznia.