Izrael-barátsága miatt támadják a magyar EU-biztost

A Neokohn szerkesztője

Egy palesztin lap szerint Várhelyi Olivérnek az „Izrael-lobbi” helyett inkább „antiszemita főnökével”, Orbán Viktorral kellene foglalkoznia.

A „Holokauszttal visszaélve az EU pozitív színben tünteti fel az Izrael-lobbit” címmel jelent meg a napokban egy cikk az egyik legismertebb angol nyelvű palesztin újság, a The Electric Intifada oldalán. A beszédes nevet viselő lap szerzője, David Cronin már írása elején gúnyosan megjegyzi, hogy „ritkán telik el úgy hét, hogy ne élnének vissza a holokauszttal”. Szerinte ilyen „visszaélés” volt az idén 19. alkalommal megrendezett Élet Menete (!) is.

„Budapesten felvonulást tartottak – látszólag a nácik által meggyilkolt magyar zsidókra emlékezve” – írja Cronin, akit leginkább Izrael Budapestre delegált nagykövetének jelenléte zavart a felvonuláson, aki szerinte „azt az államot képviseli, amely idén eddig csaknem 100 palesztint ölt meg, a második intifáda 2000 szeptemberi kitörése óta pedig több mint 10 ezret”. Halk megjegyzés: az általa említett, „csaknem 100 palesztin” döntő többsége állig felfegyverzett terrorista volt, akik haláluk pillanatában épp izraeliek elleni terrortámadást hajtottak végre, vagy készítettek elő.

Az Electric Intifada cikkírója ezen a vonalon elindulva, hangot adott azon véleményének is, hogy „a 20. században elkövetett bűncselekményekre való hivatkozás a legjobb módja annak, hogy a 21. században megússzuk a bűncselekményeket”.

“Legalábbis Izraelben ez a taktika működik”

– jegyzi meg Cronin, majd szemére hányja az Élet Menetén szintén résztvevő Katharina von Schnurbeinnek, az Európai Unió antiszemitizmus elleni koordinátorának, hogy az miért nem szólalt fel a rendezvényen az „izraeli állami erőszak” ellen.

Cronin szerint tehát még az Élet Menetének is a palesztinokról kellene szólnia.

Katharina von Schnurbein, az antiszemitizmus elleni harc és a zsidó élet támogatásának európai bizottsági koordinátora beszédet mond az Élet Menetén.

A nagykövet úr és Schurnbein asszony után Várhelyi Olivért, az Európai Bizottság magyar biztosát pécézte ki magának a szerző, rámutatva, hogy az Európai Bizottság szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztosaként Várhelyinek elvileg az lenne a feladata, hogy előmozdítsa „az emberi jogok és a jogállamiság tiszteletben tartását”.

“Függetlenül attól, hogy ezek az elvárások valósak voltak-e, Várhelyi nem felelt meg nekik”

– véli Cronin, majd kifejti, azért gondolja így, mert Várhelyi a „közelmúltban számos Izrael-párti lobbicsoporttal folytatott megbeszélést”. Hogy ez önmagában miért probléma, arra nem kapunk magyarázatot, de legalább megtudhatjuk, pontosan mely találkozókat kifogásolta az izraeli elnyomásról hadováló szerző. Problémásnak vélt megbeszélés volt szerinte, amikor Várhelyi nemrég

találkozott Ted Deutch-tal, az Amerikai Zsidó Bizottság új elnökével, illetve a Tett és Védelem Liga képviselőivel.

A palesztinokért aggódó cikkíró hiányolja, hogy a találkozókról szóló beszámolók alapján nincsen arra utaló jel, hogy a „produktív eszmecserék” során szóba került volna bármilyen módon is a „palesztinok izraeli elnyomása”.

Amikor már Izrael sem elég befogadó a nyugati haladároknak

Páros lábbal állt bele Izraelbe a világ egyik legnagyobb meleg magazinja. Nem kellett volna. Vélemény.

„Várhelyi távolról sem a palesztinok jogainak védelmében, hanem az izraeli lobbi kedvében járva mérhetetlen kegyetlenségről tett tanúbizonyságot”

– írja Cronin, felemlegetve a magyar EU-biztos „terhelt múltját”. Tudniilik Várhelyi tavaly átmenetileg blokkolta a palesztinoknak nyújtott kb. 230 millió dollárnyi EU-segélyt, a palesztin iskolákban használt tankönyvek uszító, Izrael-ellenes tartalmai miatt.

Az Electric Intifada szerzőjének fájó pont az is, hogy 2019 decembere óta Várhelyi legalább 12 találkozón vett részt Izrael képviselőivel – az Izrael-párti lobbicsoportokkal való találkozókon felül -, amely megbeszélések mindegyike „az EU és Izrael közötti kapcsolatok erősítésének módjait vizsgálta”. Cikke végén arra a megállapításra jut Cronin, miszerint „nem számít, hogy Izraelnek szélsőjobboldali vagy liberális kormánya van, Várhelyi a zsidó állam legmegbízhatóbb szövetségese marad a brüsszeli bürokrácia legmagasabb szintjein”.

“Izrael számíthat rá, hogy a dolgok pozitívan alakulnak. A palesztinok számíthatnak rá, hogy kegyetlen marad [velük]” – teszi hozzá.

Szalai Kálmán, a Tett és Védelem Liga főtitkára (b), Várhelyi Olivér, magyar uniós biztos és Tamir Wertzberger, a Tett és Védelem Liga nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója (j).

De ez még nem minden. Egy másik Várhelyiről szóló írásában Cronin cinikusan arról értekezik, hogy a zsidók elleni gyűlölet és rasszizmus minden formája ellen tenni kell. És, hogy szerinte hol kell kezdeni eme nemes küzdelmet? Természetesen a magyar miniszterelnöknél!

„Ha Várhelyi valóban fel akar lépni a zsidók elleni bigottság ellen, akkor kezdhetné azzal, hogy elítéli Orbán Viktort, hazája miniszterelnökét”

írja a cikkíró, ízelítőt adva a magyarországi helyzettel kapcsolatos, igencsak felületes tudásáról. A szerző megjegyzi továbbá, hogy mivel Orbán Viktor jelölte ki Várhelyit a jelenlegi posztjára, saját karrierjének is árthatna, „ha összeveszne a budapesti főnökével”.

Cronin mindenesetre úgy próbálja antiszemitának beállítani a magyar miniszterelnököt, hogy közben egy másik cikkében szörnyülködve ír Várhelyi Jeruzsálem-díjáról, amelyet az Európai Zsidó Szövetségtől kapott, az antiszemitizmus elleni küzdelme elismeréseként…

Várhelyi valamit mindenesetre jól csinál, ha ilyen figurák támadják. Csak így tovább, Biztos úr!

Ami sok, az sok! — Dzsihád apologéták az ENSZ szolgálatában

A nemzetközi sóhivatal újfent bebizonyította, hogy tökéletesen alkalmatlan feladata ellátására. Vélemény.