Izrael miatt vegzálják az antiszemiták a franciaországi zsidó egyetemistákat

Egy vezető francia közvélemény-kutató új felmérése szerint 10 francia egyetemre járó zsidóból több mint 9-nek volt már tapasztalata antiszemitizmussal.

Tízből több mint 9 (91%) francia egyetemeken tanuló zsidó diák azt állítja, hogy egyetemi tanulmányai során legalább egy antiszemita cselekményt élt már át – derül ki a Le Parisien című francia hírportál csütörtöki cikkéből.

A francia hírügynökség által ismertetett felmérést a Francia Zsidó Diákok Uniója (UEJF) megbízásából a vezető francia közvélemény-kutató intézet, a Francia Közvélemény-kutató Intézet (IFOP) végezte.

A diákok által átélt antiszemitizmus leggyakrabban olyan dolgokat takart, mint például zsidó vonatkozású viccek vagy a zsidókról szóló sztereotípiákkal volt kapcsolatos. A diákok ritkábban fizikai erőszakkal járó támadásokról is beszámoltak (ez utóbbiakról a zsidó diákok 7%-a számolt be).

A zsidó diákok 77%-a jelezte, hogy szerintük az antiszemitizmus „széles körben elterjedt”. Ezen zsidó diákok az antiszemitizmust súlyosabb problémának tartják, mint például a rasszizmust, a szexizmust és a homofóbiát.

Ahogy a Le Parisien kiemeli, hogy a nem zsidó diákok 28%-a szerint az antiszemitizmus olyan mértékben elterjedt, hogy az meghaladja a diszkrimináció más formáit. Eközben a nem zsidó diákok 63%-a szerint a diszkrimináció egyéb formái elterjedtebbek, mint az antiszemitizmus.

Megártott a sör: karlendítő németeket kaptak lencsevégre az Oktoberfesten

Videó is készült az esetről.

„Ismét azt tapasztalom, hogy az antiszemitizmus nem tudatosul, mintha a zsidók kiváltságosak lennének, [mintha minden jó lenne a zsidóknak]” – mondta Samuel Lejoyeux, az UEJF elnöke a Le Parisiennek nyilatkozva.

„Egyesek azt gondolják, napjainkban már nem lehetünk áldozatok”.

Lejoyeux a továbbiakban kiemeli, hogy szerinte a palesztin ügyhöz kapcsolódó jelszavak a francia zsidók közvetlen támadásának eszközei. A továbbiakban azzal érvel, hogy

az antiszemiták megpróbálják a francia zsidókat felelőssé tenni az izraeli kormány tetteiért, hogy ezzel igazolják az ellenük irányuló gyűlöletet.

„Azok a beszédek, amelyek a francia zsidókat az izraeli kormány politikájának nagyköveteivé teszik, abszurdak, de a kettős hűségnek ez a régi retorikája áthatja az elméket, és veszélybe sodor minket” – mondta Lejoyeux a Le Parisiennek.

Az IFOP igazgatóhelyettese, Frédéric Dabi szerint az a felfogás, hogy a zsidók aránytalanul nagy hatalommal rendelkeznek a kormányban és máshol, úgy tűnik, mindenütt jelen van.

„A megkérdezett diákok fele szerint a zsidók nagyon egységesek, 24%-uk az átlagosnál gazdagabbnak tartja őket, és [18%-uk szerint a zsidók] túl nagy hatalommal rendelkeznek [mind] a gazdaságban [mind] a médiában”

– mondta Dabi, aki szerint a megkérdezett diákok további 15%-a úgy gondolja, hogy a zsidóknak túl nagy hatalmuk van a politikában.

A Le Parisien beszámolója idézi Marie-Anne Matard-Bonuccit, aki a Saint-Denis-i Párizsi Egyetem rasszizmus és az antiszemitizmus elleni küzdelemre irányuló képzésre összpontosító diplomaprogram vezetője, aki szerint „az antiszemitizmus nagyon egyértelműen visszatért a tíz-tizenöt évvel ezelőtti szintre. Az egyetemeken ugyanúgy jelen van, mint máshol, nem több és nem kevesebb”.

A németek közel ötöde szerint a zsidók „kihasználják” az ország náci múltját

A Friedrich Ebert Alapítvány megbízásából készült tanulmány során 2000 németet kérdeztek meg a társadalomról alkotott nézeteikről.