A németek közel ötöde szerint a zsidók „kihasználják” az ország náci múltját

Egy új, 2000 ember megkérdezésével készült tanulmány szerint a szélsőjobboldali nézetek egyre elterjedtebbek Németországban.

A hét elején közzétett tanulmányban a megkérdezettek 16,5 százaléka vádolta azzal a zsidókat, hogy

„kihasználják” az ország náci múltját.

A Friedrich Ebert Alapítvány megbízásából készült tanulmány során 2000 németet kérdeztek meg a társadalomról alkotott nézeteikről.

Az alapítvány szerint a tanulmány célja az volt, hogy „tájékoztatást kapjunk a szélsőjobboldali, embergyűlölő és antidemokratikus attitűdök németországi elterjedéséről, kialakulásáról és hátteréről”.

A Bielefeldi Egyetem kutatói által végzett tanulmányt körülbelül kétévente frissítik, és egyedülálló betekintést nyújt a német politikai nézetek fejlődésébe.

A kutatás eredményei szerint a lakosság 8 százaléka vall „egyértelműen szélsőjobboldali nézeteket”, ami jelentős ugrás a korábbi vizsgálatokban ilyen nézeteket valló 2 százalékhoz képest.

A megkérdezettek közel 6 százaléka vall szociáldarwinista nézeteket, akik egyetértenek azzal a kijelentéssel, hogy „van értékes és értéktelen élet”.

Több mint 16 százalék Németország nemzeti felsőbbrendűségére hivatkozik, erősebb nacionalista érzületet követelve, és „olyan politikát, amelynek elsődleges célja az kell legyen, hogy Németország megkapja a neki járó hatalmat és tekintélyt”. Ez a szám 2014 és 2021 között 9-13 százalék között mozgott.

Palesztin terroristát ünnepeltek a német adófizetők pénzéből

A közpénzekből működő Rosa Luxemburg Alapítvány újra hozta formáját.